„Salutăm faptul că UDMR în sfârșit s-a decis să facă un proiect pe tema autonomiei teritoriale a ținutului secuiesc, însă nu putem fi de acord cu faptul că acest lucru, până la momentul de față, este ținut în mare secret. După cum au anunțat dânșii, la mijlocul lunii decembrie o să aflăm ce și cum gândesc dânșii despre această autonomie și despre acest proiect, dar odată ce a ajuns la dezbaterea publică cred că ar trebui să fie cât mai aproape de o variantă de consens pentru a putea fi susținut de toate formațiunile politice și civile maghiare din România (...) Din proiectul UDMR am aflat că dânșii o să ia ca model autonomia din Tirolul de Sud, pe care în principiu putem să o acceptăm, dar trebuie adaptată cerințelor ținutului secuiesc”, a afirmat Biro Zsolt.

Liderul PCM a spus că și problemele învățământului și culturii trebuie să facă parte din proiectul de autonomie, alături de alte domenii.

„Putem vorbi de sănătate, de probleme sociale, impozite, taxe locale sau bugetul local, agricultura, protecția mediului, fondul forestier, mineritul. Toate sunt niște avuții ale ținutului secuiesc, ale oamenilor de aici, indiferent de naționalitate. Și dacă vorbim despre autonomie teritorială, atunci trebuie să fie o autonomie economică și sper că acel proiect de care vom afla în decembrie o să țină cont de aceste lucruri. După opinia PCM, autonomia este obiectivul nostru, nu numai că este la modă, dar este un drept al nostru, un lucru oportun, convenabil și chiar modern”, a afirmat președintele PCM.

Biro a adăugat spus că i-a trimis o scrisoare liderului UDMR, Kelemen Hunor, în care a solicitat să fie început cât mai curând un dialog pe această temă, adăugând că a aflat de proiectul de autonomie al UDMR "din presă”.

„Acum, după marșul din 27 octombrie, se pare că s-au pus pe treabă și până în decembrie sperăm să avem acest proiect, dar încă o dată subliniez, sunt niște criterii pe care trebuie să le cuprindă acest proiect și sperăm să le cuprindă, atunci nu o să fie probleme, acest proiect trebuie să fie un proiect de consens ca să nu aveam probleme pe urmă. Proiectul trebuie sprijinit de toate formațiunile politicile maghiare. Am solicitat să fim consultați”, a mai afirmat Biro Zsolt.

Citește și