„În acest acord, UE nu a încercat să negocieze interese ofensive economic spre Republica Moldova. UE, în astfel de negocieri, are interese ofensive cu alte piețe, mari”, a declarat Dacian Cioloș în cadrul unei conferințe de presă, menționând că executivul european a urmărit doar integrarea economică a Republicii Moldova pe piața comunitară.

„Legat de Republica Moldova, noi, Comisia Europeană, vedem acordul ca un instrument de sprijin pentru integrarea economică a Republicii Moldova cu piața comunitară. În acest spirit, eu, cu echipa mea, am negociat acordul pe partea de agricultură și industrie alimentară”, a adăugat comisarul Cioloș.

Comisarul european pentru pentru agricultură și dezvoltare rurală a făcut în continuare anumite precizări în legătură cu unele reacții conform cărora, în urma acestui acord, există riscul ca piața moldovenească să fie invadată de produse europene ieftine și de proastă calitate și care vor afecta capacitatea de dezvoltare a industriei alimentare. „Vreau să vă spun că, din start, am acceptat să negociem un acord asimetric, adică UE a liberalizat practic toate liniile tarifare pe agricultură și industrie alimentară spre Republica Moldova, în schimb am acceptat ca Moldova să se protejeze pe anumite sectoare sensibile, care au și un potențial de dezvoltare în anii viitori”, a precizat comisarul european.

Dacian Cioloș a mai arătat că agricultura Republicii Moldova are potențial și că mărfurile moldovenești vor avea posibilitatea să ajungă pe piața europeană, dar că depinde în ce măsură sectorul agroalimentar va reuși să o valorifice. „Vorbim de o piață cu 500 de milioane de consumatori și de produse care vin dintr-o țară cu 3-4 milioane de locuitori. Problema, din perspectiva europeană, nu se pune că vom fi invadați de produse moldovenești. Piața europeană este primitoare de produse de calitate și singurele lucruri care trebuie făcute sunt să fie respectate standardele de calitate și de siguranță care sunt aceleași pentru produsele europene și, în al doilea rând, să fie făcute produse care corespund gusturile europenilor. Există o mare diversitate de gusturi și sunt convins că produsele moldovenești pot să-și găsească locul acolo”, a subliniat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș întreprinde o vizită de trei zile în Republica Moldova, care include întrevederi cu conducerea de la Chișinău, dar și deplasări la întreprinderi din sectorul agroalimentar.

Republica Moldova a finalizat negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu UE, care va fi parte a Acordului de asociere. Acestea urmează să fie parafate la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârșitul lunii noiembrie, iar autoritățile de la Chișinău speră să le semneze pa parcursul anului 2014, în timpul mandatului actualului Parlament European și al Comisiei Europene.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și