Odată cu eliberarea acestei noi tranşe, ajutorul financiar european destinat susţinerii nevoilor bugetare ale Ucrainei a ajuns anul acesta la 16,5 miliarde de euro, din asistenţa macrofinanciară totală de 18 miliarde de euro promisă Kievului de către UE pentru anul în curs.

"În contextul războiului de agresiune al Rusiei, acest ajutor financiar al UE s-a dovedit esenţial pentru stabilitatea economică a Ucrainei şi pentru continuitatea în asigurarea serviciilor sale publice esenţiale", a menţionat într-o declaraţie preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu ajutorul militar inclus, UE a oferit Ucrainei până în prezent circa 85 de miliarde de euro în perioada scursă de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.

Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să pună la dispoziţie încă 50 de miliarde de euro pentru ajutorul financiar care să fie oferit Ucrainei în perioada 2024-2027.

Pentru anul în curs aproximativ 60% din bugetul Ucrainei, respectiv circa 41 de miliarde de dolari, este finanţat din ajutoare externe, oferite în special de UE şi SUA.

Parlamentul ucrainean a adoptat luna aceasta bugetul de stat pentru anul viitor, în care mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei, în timp ce nu se întrevede vreun sfârşit în războiul declanşat de Rusia. Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și