Comemor─ârile, la care iau parte regele ┼či regina, includ c├óte un minut de reculegere la aeroport ┼či la sta┼úia de metrou, la orele la care s-au produs exploziile, ┼či dezvelirea unui monument ├«n memoria victimelor.

Un moment special va avea loc la ora celei de a doua explozii. La 10 ┼či 10 minute, ora Rom├óniei, metroul, autobuzele ┼či tramvaiele din toat─â capitala se vor opri iar conductorii ┼či controlorii vor ┼úine ÔÇ×un minut de zgomot", iar c─âl─âtorii sunt invita┼úi s─â aplaude.

Ancheta privind atentatele, neîncheiată
Dup─â un an, amenin┼úarea terorist─â r─âm├óne ridicat─â ├«n Belgia, militarii continu─â s─â patruleze pe str─âzi ┼či nu trece nicio s─âpt─âm├ón─â f─âr─â raiduri sau opera┼úiuni antiteroriste. Ambele atacuri au fost comise de tineri musulmani, dintre care unii se ├«ntorseser─â din Siria. Autorii atacurilor sunt membrii aceleia┼či celule teroriste care a comis atentatele de la Paris, din noiembrie 2015.

De atunci, Belgia este ├«n alert─â sporit─â ┼či ├«ncearc─â s─â reduc─â at├ót amenin┼úarea intern─â, c├ót ┼či pe cea reprezentat─â de militan┼úi care s-ar putea ├«ntoarce din Orientul Mijlociu, relateaz─â News.ro.

ÔÇ×Vom avea certitudine numai c├ónd situa┼úia din Siria ┼či Irak va fi rezolvat─âÔÇŁ, a spus un ├«nalt oficial ├«n leg─âtur─â cu anchetele privind atacurile de la Bruxelles.

Siria ╚Öi Irak au atras peste 400 de belgieni care s-au al─âturat Statului Islamic, potrivit unui raport al Centrului Interna┼úional Anti-terorism de la Haga. Acest num─âr face din Belgia unul dintre statele cu cei mai mul┼úi jihadi┼čti str─âini din Orientul Mijlociu.

Autorit─â┼úile nu sunt sigure ├«nc─â cine din Statul Islamic a organizat ┼či ordonat atacurile, de┼či 59 de oameni sunt ├«n arest ┼či 60 au fost elibera┼úi pe cau┼úiune. ├Äntrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat c─â ancheta este ├«n curs, ├«ns─â nu exist─â ├«ndoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.

ÔÇ×Atacurile sunt inspirate de ISIS, sunt inspirate de o ideologie totalitar─â menit─â s─â distrug─â valorile europene. Trebuie s─â lupt─âm ├«mpotriva acestei ideologii cu hot─âr├óre deplin─âÔÇŁ, a explicat MichelÔÇŁ.

Cea mai recentă arestare a avut loc în luna ianuarie. A fost vorba despre un bărbat suspectat că a falsificat actele de identitate pentru Khalid El Bakraoui, kamikazele în vârstă de 27 de ani care a ucis 16 oameni într-o garnitură de metrou în staţia Maelbeek.

De┼či solda┼úii sunt ├«n continuare o prezen┼ú─â permanent─â ├«n sta┼úiile importante din Bruxelles, oficiali din serviciile de securitate le-au spus reporterilor c─â exist─â ├«nc─â riscul ca militan┼úi ├«narma┼úi s─â fie ├«n libertate.

Pentru serviciile belgiene de securitate, unele comunităţi sunt greu de infiltrat. Unul dintre exemple este cel al comunităţii musulmane din cartierul Molenbeek, unde principalul suspect pentru atacurile de la Paris, Salah Abdeslam, s-a ascuns în apropiere de locuinţa familiei sale timp de patru luni. Arestarea sa i-a împins pe complicii săi să atace Bruxelles-ul, după patru zile.

├Än pofida eforturilor de a detecta ┼či descuraja influen┼úa ideilor islamiste violente, tineri care se implic─â ├«n infrac┼úiuni minore sunt ├«n continuare vulnerabili la acestea, spun oficiali. Ace┼čtia din urm─â au dat, ├«ns─â, asigur─âri c─â supravegherea poten┼úialilor jihadi┼čti s-a intensificat ├«n ultimul an.

Numai cinci belgieni au fost descoperi┼úi ├«ncerc├ónd s─â ajung─â ├«n Siria anul trecut ┼či numai unul a reu┼čit, au spus oficialii. De┼či num─ârul este mult mai mic dec├ót anul trecut, serviciile de securitate sunt ├«ngrijorate pentru c─â Statul Islamic le-a ordonat adep┼úilor s─âi s─â ÔÇ×atace necredincio┼čii acas─âÔÇŁ. Circa 160 de cet─â┼úeni belgieni se afl─â ├«nc─â ├«n Siria, estimeaz─â oficialii. ├Äns─â aproximativ 80 de copii s-au n─âscut acolo, ceea ce alimenteaz─â temerile.

ÔÇ×Ace┼čti copii ar putea fi pericolul de m├óine. Au v─âzut atrocit─â┼úi, au fost sp─âla┼úi pe creier. Unii dintre ei au primit deja preg─âtire militar─â. Chiar trebuie s─â lucr─âm cu ei la ├«ntoarcereÔÇŁ, a spus un oficial belgian.

Citește și

loading...