De la startul acestei campanii, adică începutul lunii decembrie şi până acum, la nivelul DSVSA Maramureş au fost analizate circa 1.500 de probe pentru depistarea acestui parazit, fiind confirmat, potrivit declaraţiilor făcute de către directorul adjunct al instituţiei, Vasile Pop, un singur caz, într-o gospodărie din Tăuţii Măgherăuş.

„Avem un singur caz de trichineloză confirmat, la Tăuţii Măgherăuş. Este vorba despre un porc domestic. Până acum, am analizat circa 1.500 de probe şi nu am depistat nimic. Mizăm pe 1.700 de probe care vor fi analizate până la finele acestei săptămâni, cu circa 150 mai multe faţă de anul trecut şi asta, credem noi, pentru că informaţia a ajuns la foarte mulţi cetăţeni”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, Vasile Pop.

14 focare, în opt judeţe

DSVSA Maramureş reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obţinută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.

ANSVSA a anunţat că, în primele două săptămâni ale lunii decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele judeţene, au fost depistate 14 focare de trichineloză în opt judeţe.Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici şi şase porci mistreţi. Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella sppiralis.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. ANSVSA vă recomandă să cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă”, au anunţat cei de la ANSVSA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și