"Dacă suntem simpli și curați cu inima, revelația crește foarte mult", predica escrocul. Atât de mult, încât acest individ a uitat cine este cu adevărat. Predica este citită de Fratele Rino, Januarius Senatoris sau Gennaro Senatoris. Un pseudonim pentru fiecare falsă identitate pe care bărbatul de 54 de ani, născut în Elveţia, a inventat-o.

Cine era de fapt "preotul italian"
Un escroc pe numele lui adevărat - Michel Upmann. Cariera de infractor a început-o în Italia. A trimis scrisori de ameninţare unui primar din Bologna şi a pus pe jar redacţiile mai multor ziare, în care a anunţat atentate teroriste. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, dar nu s-a potolit.

"După ce a fost pedepsit de judecători, elveţianul a vrut să îşi piardă urma. Şi-a construit o identitate falsă, cu un nume sonor - Januarius Senatorius - şi a început să se dea drept un prelat cu rang înalt dintr-o congregaţie recunoscută de Vatican", transmite Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia.

Escrocul a înşelat zeci de oameni
Cu falsa identitate a înşelat zeci de oameni - le citea rugăciuni pentru orice problemă sufletească ori trupească. Slujea la nunţi, botezuri şi înmormântări. Nu refuza nimic dacă era plătit. Şirul de escrocherii l-a făcut cap de afiş în ziarele din Italia. Ultima înşelătorie l-a adus în România, unde a adoptat aceeaşi mască pioasă - preot italian.

În urmă cu cinci ani, elveţianul s-a mutat în Baia Mare. Şi-a croit imaginea evlavioasă cu o barbă lungă, haine de preot şi o asociaţie caritabilă. A deschis un centru pentru femei abuzate.

Acuzaţii la centrul social din Baia Mare
Din protector s-a transformat, însă, în prădător, îl acuză o fată de 19 ani, aflată în reabilitare după ce s-a lăsat de droguri. L-a reclamat autorităţilor că o bătea, o jignea şi o ţinea închisă în casă zile în şir. Aşa au aflat anchetatorii cine este de fapt bunul samaritean de la ei din oraş. Care acum a intrat în silenzio stampa.

"S-au constatat mai multe abateri. Centrul a fost descoperit ca fiind necreditat, funcţiona fără licenţă", a declarat Rudolf Stauder, prefect Maramureș.

Autorităţile au găsit în centrul social al falsului preot patru femei care aveau între 19 și 36 ani. Două dintre ele lucrau la magazinul de haine vechi pe care îl deschise individul. "Se plimba pe aici, umbla o dubiţă tot timpul la ei. Aduceau haine la second. Are hârtii false, este născut în Elveţia. Şi-a schimbat numele", povesteşte un vecin.

Cum folosea centrul pentru femei abuzate
Omul cu trei identităţi folosea centrul pentru femei abuzate ca să primească donaţii - pe care apoi le vindea - şi ca să aibă mână de lucru în magazinul cu haine vechi, spun autorităţile. Ca să fie credibil, scria pe Facebook că centrul său este acreditat de Ministerul Protecţiei Sociale.

"S-au folosit de acea asociere promovată pe reţelele sociale prin care încercau să obţină nişte foloase nemeritate. A avut un comportament care nu a trezit suspiciuni de-a lungul timpului", spune Silviu Ungur, director DGASPC Maramureș.

Elveţianul a primit o nouă şansă
În ciuda trecutului tumultos al falsului preot, autorităţile din Maramureş îi mai oferă o şansă. I-au dat răgaz trei luni ca să intre în legalitate cu centrul pentru femei abuzate.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și