E cel mai normal lucru din lume sӑ arӑtӑm cu degetul spre cei patru autori ai manualului. Doar cӑ, despre trei dintre ei nu se poate spune cӑ nu s-ar pricepe la hӑrţi geografice şi poltice, la statistici mondiale despre productii industriale de tot felul. Despre al patrulea autor al manualului, Mihai Ciprian, n-am gӑsit informaţii.

Citesc despre „Gala Modele Feminine” din 2016 cӑ „Mihaela Cornelia Fiscutean, castigatoare la categoria Educatie. Este profesor de Geografie la Colegiul National din Iasi si „responsabil”, alaturi de sotul ei, Dorin Fiscutean, de aducerea in tara a cat mai multe medalii de la concursurile internationale. De opt ani antreneaza Lotul olimpic al Romaniei la Geografie, iar rezultatele muncii se masoara mereu in medalii si diplome de excelenta. Cadru didactic dedicat meseriei, Mihaela Cornelia Fiscutean este foarte indragita de elevii cu care a repurtat zeci de succese. Anul trecut, Lotul naţional olimpic, participant la a XII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie, a obtinut patru medalii, dintre care o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz.”

Despre soţul doamnei profesoare, o informaţie din 2015 ne poate lӑmuri depre cine-i vorba:„E luni, 16 noiembrie 2015, și sala Transilvania a Palatului Victoria e plină-ochi. Aici este găzduită premierea elevilor și profesorilor câştigători la concursurile școlare internaționale. Dorin Fiscutean, un prof de geografie de 47 de ani din Iaşi e aici pentru că, de zece ani, e unul dintre cei care antrenează echipa care reprezintă România la concursurile internaționale iGeo (International Geography Olympiad), iar elevii lui au câștigat, și în acest an, medalii. Dorin Fiscutean e din Archiud, Bistrița-Năsăud.” (www.superteach.ro)

Al treilea autor al manualului este lector dr. Ionela Popa. Pe www.univcb.ro, am gӑsit urmӑtoarea ştire: “STROP DE BUCURIE ÎN PRAG DE SĂRBĂTOARE” este o acţiune de ajutorare, pe bază de voluntariat, organizată de Centrul de Turism şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Facultăţii de Management Marketing în Afaceri Economice, Rm. Vâlcea. Această acţiune se află la a V-a ediţie, fiind coordonată de conf.univ.dr. Carmen Iordache, la realizarea acesteia participând şi cadrele didactice lect.univ.dr. Camelia Marin respectiv Ionela Popa.”

Nu pot sӑ cred cӑ cineva îşi imagineazӑ cӑ soţii Fiscutean nu posedӑ nişte notiuni elementare de geografie, cӑ au dat spre tipӑrire hӑrţi desenate gresit. Ei fac parte din categoria profesorilor care pregӑtesc elevii pentru concursurile internaţionale de geografie, concursuri pe care le câştigӑ!

Cine-i de vinӑ pentru greşelile din manual? Sigur, nu autorii lui. Pot doar sӑ presupun cӑ invidia poate fi o explicaţie. Cine ştie ce s-a întâmplat pe drumul de la manuscris la editurӑ...

În romanul scriitorului rus Herzen, personajul principal, Beltov, se autoevalueazӑ când ajunge la vârsta de 30 de ani. E un moment trist pentru el, fiindcӑ nu se simte bine nicӑieri. „Ce mă aşteaptă oare în viitor? Înaintea mea e numai negură, o cale searbădă, monotonă”.

Aşa se lamenteazӑ personajul romanului. Probabil cӑ şi autorii manualului se gândesc acum la ce-i aşteaptӑ în viitor şi poate vӑd în viitoarea lor activitate numai negurӑ.

Rândurile de faţӑ le-am scris gândindu-mӑ la cei doi soţi, la momentele grele prin care trec acum. Viitorul le va face dreptate în acest caz al manualului de geografie, iar înaintea lor, nu va fi nicidecum o cale searbӑdӑ.

Medaliile de aur ce vor fi cucerite de elevii pregӑtiţi de ei vor face uitat acest episod.

Şi totuşi, e clar cӑ cineva le-a vrut rӑul...

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și