În centrul oraşului Dragomireşti există un colţ «de rai », desprins parcă din alt secol : unul din punctele de atracţie a localităţii, Muzeul Ţărăncii Române. Unicat în ţară, muzeul este amenajat într-o casă ţărănească de oameni gospodari ce datează din anul 1722, ridicată din piatră, lemn şi chirpici, fiind una dintre cele mai vechi case din zonă.

Casa este locuibilă şi a aparţinut Ilenei Chiş. După moartea ei, Nicoară Timiş, cu sprijinul Primăriei din localitate, a pus bazele muzeului. Acesta a fost inaugurat în anul 2001 şi reprezintă un omagiu adus femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are în dezvoltarea societăţii, păstrând vie, de veacuri întregi, credinţa creştină, datinile, obiceiurile tradiţionale şi portul popular. În acelaşi timp, muzeul este o dovadă vie a hărniciei şi înţelepciunii populare care, fără niciun fel de mijloace moderne a reuşit să-şi făurească toate cele de trebuinţă, de la îmbrăcăminte, la statui şi obiecte casnice.

Înainte de a ajunge la muzeu, turistul trece, ca într-un ritual, pragul uriaşei porţi construite în stil maramureşean, în care meşterii sculptori au dăltuit, pe scurt, în semne şi simboluri, istoria locului lor de baştină. Pe unul din stâlpii porţii avem o mireasă şi două druşte, pe urmă avem cocoşul, simbolul Dragomireştiului şi porecla « mireştenilor », steagul dacilor, lupoaica cu Romulus şi Remus, un grup de femei, lângă un leagăn, pentru că aici, la botez mergeau doar femeile. În curte, se află o troiţă de lemn şi un fus „cu ţurgalău“, cum spun dragomireştenii. Câţiva paşi mai încolo, un grup statuar închinat femeii, în toate stadiile de vârstă: copilă, fetişcană, femeie, mamă, bunică.

În faţa casei, aproape de intrare, într-un copac înalt, din care au rămas doar crengile, asemeni unui cuier uriaş, stau aşezate, frumos, oalele gospodinei. Cu cât o familie este mai instărită numărul oalelor este mai mare. Oalele au diferite culori. Dacă în vârful copacului este o oală de culoare roşie atunci inseamnă că la familia respectivă este o fată de măritat.

Casa este construită după tipicul unei gospodării tradiţionale maramureşene cu obiectele specifice şi cu cele ce reliefează obiceiurile culinare de peste an : colacul mirelui, stolnic (un colac mare, împletit, de formă rotundă - n.r.) de Crăciun şi de Anul Nou, pasca, cozonacul, ce se dă la mort - prescuri la preot, pupii, colacii. Tot aici se pot admira şi frumoasele costume populare maramureşene.

Muzeul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00 iar preţul unui bilet de intrare este de 2 lei. La cerere, vizitatorii se pot îmbrăca în straiele tradiţionale.


Preluare: gazetademaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și