În acest moment, românii au la dispoziție două formulare diferite în baza cărora să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către un ONG. Unul se referă la veniturile realizate în perioada 1 ianuarie -31 martie 2019, iar celălalt la veniturile din perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019.

ANAF a decis că e nevoie de o a treia variantă de formular. ONG-urile acuză că toate aceste proceduri și hărtii multiple îi vor descuraja pe români.

ANA DRAGU, psiholog clinician Asociația Autism Europa Bistrița - Oricum oamenii sunt sceptici. Gândiți-vă că noi mergm: Am acești copii, am acest ONG, vă rog să completați un formular prin care îmi direcționați 2% din impozitul pe venit. Vin peste o lună și zic: mai trebuie un formular. Completează-l și pe ăsta că ANAF a publicat altul. Mai vin peste o lună și te mai rog să îmi dai un fomrular, apoi îți mai cer și împuternicire să depun în numele tău.

MARA NICULESCU, director economic Salvați Copiii România - Este o sursă importantă de funcționare a unui program foarte important pe care noi îl derulăm și anume cel de modernizare a maternităților și acest lucru afectează foarte tare, ba chiar pune în pericol derularea programului.

Fiscul dă asigurări că se vor lua în considerare și formulare completate deja. ONG-urile cred însă că e doar o modalitate prin care statul încearcă să rămână cu mai mulți bani.

Românii vor dona 3,5% din impozitul pe venit în acest an, faţă de 2 la sută, cum era până de curând.

Declaratia 230 este de cele mai multe ori singura sursă de venit a ONG-urilor. Pentru că nu este obligatorie, mulți oameni nu îi dau importanță, însă neredirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri nu va face ca acea sumă să intre în buzunarul cotribuabilului, ci va rămâne în bugetul statului.

Citește și