Fidesz, partidul naţionalist al premierului Viktor Orban, la putere de opt ani şi în conflict cu Uniunea Europeană în legătură cu o serie de chestiuni, rămâne cu mult înaintea rivalilor săi în sondajele de opinie, făcând campanie cu o agendă dură anti-imigranţi şi cu promisiuni de creştere a salariilor şi pensiilor.

Însă Gergely Gulyas, liderul grupului parlamentar al Fidesz, a declarat într-un interviu pentru revista Hetek că partidul său cel mai probabil nu va obţine două treimi din mandate, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2010 şi 2014, parţial din cauza erodării imaginii în urma perioadei lungi în care s-a aflat la putere.

"Obiectivul nostru clar este de a forma un guvern. Pentru acest lucru, o sută de mandate sunt suficiente. Tot ce va fi peste acest număr va fi un dar binevenit", a spus Gulyas în interviu.

"Poate că sunt prea pesimist, dar cred că o victorie de două treimi este puţin probabilă", a adăugat el.

Gulyas a exclus de asemenea posibilitatea ca Fidesz să intre într-o coaliţie cu alte partide dacă nu va reuşi să obţină o majoritate în urma alegerilor.

"Astăzi, nu văd nicio posibilitate pentru o coaliţie. Dacă nu poate fi format un guvern stabil, mai devreme sau mai târziu vor fi alegeri anticipate", a mai spus el.

"Miza alegerilor este păstrarea stabilităţii Ungariei", a adăugat el.

În ciuda dominaţiei sale în politica Ungariei şi a slăbiciunii continue a opoziţiei, Fidesz a fost luat prin surprindere de victoria unui independent sprijinit de opoziţie în faţa candidatului său într-un scrutin parţial la 25 februarie.

Citește și