Proiectul de lege vine pe fondul intensificării campaniei partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie şi în contextul în care, în ultimii 13 ani, premierul naţionalistul Viktor Orban este în conflict cu Uniunea Europeană în privinţa respectării drepturilor democratice în Ungaria.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a negat acuzaţiile că ar submina democraţia ţării sale.

Proiectul de lege ar urma să înfiinţeze o autoritate separată, care să exploreze şi să monitorizeze riscurile de interferenţă politică şi să recomande modificări ale reglementărilor. De asemenea, ar urma să pedepsească cu până la trei ani de închisoare finanţarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri.

"Suveranitatea Ungariei este afectată - şi prezintă, de asemenea, un risc crescut pentru securitatea naţională - dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizaţii dependente de orice putere, organizaţie sau persoană străină", se arată în proiectul de lege.

Parlamentarii vor trebui să dezbată proiectul înainte de aprobarea finală.

Premierul Viktor Orban, care are o majoritate de două treimi în parlament ce permite Fidesz să schimbe legislaţia, a obţinut a patra victorie zdrobitoare în 2022.

Proiectul de lege, propus pentru prima dată în septembrie, a coincis cu lansarea unei campanii de defăimare a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu un sondaj cu tentă anti-UE despre politicile Uniunii, inclusiv finanţarea pentru Ucraina şi discuţiile privind aderarea la UE a acestei ţări.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și