Evenimentul a început sâmbătă, cu inaugurarea noului sediu al filialei, festivitatea începând cu un moment de reculegere în memoria persoanelor care au murit recent în confruntările din Kiev, Ucraina, și cu o slujbă religioasă rostită în română și ucraineană condusă de Episcopul de Tulcea, PS Visarion.

„Ne-am rugat pentru cele peste 190 de persoane care au murit pe Maidan pentru independența, integritatea și libertatea ucrainenilor și pentru pace și bună înțelegere între toate naționalitățile”, a declarat, la finalul serviciului religios, episcopul.

La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a amintit că noul sediu al filialei teritoriale a UUR se află în imobilul construit de o persoană de etnie turcă.

„Este o nouă dovadă de prietenie și de relații de respect reciproc între membrii minorităților și modul în care se raportează majoritatea la acest mozaic cultural și spiritual care există în Tulcea”, a menționat primarul.

Manifestările au continuat cu un spectacol susținut de ansamblul UUR și cu simpozionul „Taras Șevcenko-apostol al neamului ucrainean”.

„Taras Hrehorovici Șevcenko este considerat fondatorul literaturii moderne ucrainene și chiar fondator al limbii ucrainene moderne. Poeziile sale au contribuit la dezvoltarea conștiinței naționale a ucrainenilor și constituie un exemplu și o sursă de inspirație”, se arată într-un comunicat semnat de președintele filialei tulcene a UUR, Dumitru Cernencu.

Duminică, reprezentanții UUR și cei ai autorităților locale vor depune coroane și flori la bustul poetului Taras Șevcenko situat în Rotonda personalităților din Tulcea, festivalul urmând să se încheie la ora 13,00, la Teatrul „Jean Bart”, cu un spectacolul artistic omagial.

Luna aceasta, potrivit UUR, manifestări similare celei de la Tulcea au fost organizate și în județele Maramureș, Iași, Galați, Suceava, Botoșani, Hunedoara, Arad, Satu Mare, Cluj, Timiș, precum și în București.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și