Ingredientele necesare:

1 kg carne tocata de porc amestec
1.5 kg varza murata (sau o varza mare)
4-5 linguri pasta de tomate
150 ml ulei
2 ceape mari
200 ml smantana
150 gr orez
2 linguri marar tocat
sare, piper, cimbru dupa gust

CUM SE PREPARA VARZA A LA CLUJ:

Lasa varza 2-3 ore (sau de seara pana a doua zi) in apa rece ca sa se desareze, apoi tai-o fideluta, ca pentru salata.

Pune 50 ml ulei intr-o oala si adauga varza si piper si caleste-o la foc mic, timp de 20 minute. Amesteca din cand in cand apoi pune oala cu varza deoparte.

Toaca ceapa marunt si pune-o la calit cu 100 ml ulei pana devine aurie apoi adauga carnea tocata, amesteca din cand in cand si las-o sa se caleasca la foc mic, timp de cca. 20 min. In acelasi timp, fierbe orezul in apa cu sare, timp de cca. 10 minute, pana ce bobul infloreste putin.

Dupa ce s-a calit ceapa si carnea, opreste focul si adauga orezul fiert, sarea, piperul, cimbrul si mararul, apoi amesteca bine compozitia.

Alege un vas pentru bagat la cuptor si adauga in el 2 linguri ulei apoi aseaza primul strat de varza calita.

Aseaza apoi un strat din compozitia de carne tocata cu orez, peste care pui pe alocuri pasta de tomate. Continui cu un strat de varza si tot asa… Ultimul strat trebuie sa fie din varza peste care mai adaugi pasta de tomate pe alocuri si 100 ml apa.

Baga varza la cuptorul incins in prealabil la 180 grade , timp de aproximativ 40 minute.

Dupa ce ai scos Varza a la Cluj din cuptor, o lasi putin sa se raceasca si o servesti cu smantana, sau ardei iute.


Preluare: retetekulinare.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și