Venită fără niciun punct în grupa principală, HCM a avut un parcurs de excepție, fiind singura echipă din Liga Campionilor care a reușit numai victorii în acest an,o performanță ce nu e la îndemâna oricui.

Vineri seara, băimărencele și-au trecut în cont cea de-a cincea victorie din tot atâtea partide disputate, câștigând fără drept de apel în fața campioanei Germaniei, Thuringer, la 11 goluri diferență, scor 38-27, după ce la pauză a fost 19-12. Cu zece puncte acumulate, HCM nu mai poate pierde calificare, indiferent de rezultatele care se vor înregistra în meciurile rămase de disputat.

Sala sporturilor Lascăr Pană a fost arhiplină, în ciuda ploii care nu s-a oprit toată după-amiaza, spectatorii venind să sărbătorească împreună cu jucătoarele frumoasa calificare ce părea atât de departe la sfârșitul anului trecut. Galeria, în formă maximă, a încălzit atmosfera din sală încă înainte de prezentarea echipelor. S-a creat o atmosferă incendiară, spectatorii au intonat în picioare Imnul României, poate mai bine ca niciodată, iar în tribună a fost desfășurat un drapel tricolor imens.

S-a păstrat un minut de reculegere în memoria lui Mircea Costache, unul din handbaliștii generației de aur, dublu campion mondial, câștigător al Cupei Campionilor Europeni și a numeroase trofee din competițiile interne.

Sala întreagă s-a ridicat în picioare și i-a scandat numele Elizei Buceschi, acum în postură de adversară a echipei cu care a cucerit atâtea succese în ultimii ani, la care și-a adus o importantă contribuție. Băimărenii nu au uitat-o și sigur nu o vor face niciodată, Eliza având un loc aparte în sufletele lor.

HCM Baia Mare a avut două absențe notabile în echipa cu care s-a prezentat la acest joc, Adriana Nechita fiind bolnavă, iar Melinda Geiger va trebui să se opereze de menisc în zilele următoare, ratând astfel jocurile din Liga Campionilor, dar și prezența la turneul preolimpic din Danemarca. Este o pierdere mare atât pentru echipa de club cât și pentru naționala României, postul de inter dreapta fiind o mare problemă în handbalul românesc. Melinda se va opera la Gyor, și dacă o va putea face foarte repede (problema e să o programeze medicul chirurg de acolo), e posibil să revină în ultimele meciuri din Liga Națională.

HCM a început mai greoi, a intrat treptat în joc, după ce a fost condusă cu 1-0, 2-1 şi 3-2, după care s-a instalat la cârma jocului și nici măcar nu le-a mai permis adversarelor să se apropie de egalare, că de condus… În minutul 13 s-a accidentat căpitanul Valentina Ardean Elisei, fiind înlocuită cu succes de Ana Maria Tănăsie, aflată într-o formă de zile mari. Dacă la pauză diferența de scor a fost de șapte goluri, în minutul 35 a crescut la zece, 23-13, apoi la 13 în minutul 45, 27-15, pentru ca în minutul 50 să se ajungă la decalajul maxim, 15 goluri, 35-20.

Asta după ce la jumătatea reprizei secunde s-au schimbat liniile, titularele luând loc pe bancă lângă antrenori, iar rezervele intrând în teren. Rar se întâmplă la acest nivel ca o echipă să-și permită să joace cu toate jucătoarele, după ce s-a consumat doar trei sferturi din partidă. HCM și-a permis înclusiv să joace finalul de meci cu Dumanska în teren, al treilea portar al echipei. Și, ca să nu se spună că a intrat degeaba în joc, în ultima secundă de joc a apărat o aruncare de la 7 metri, executată de … Eliza Buceschi. C-așa-i în handbal.

Și dacă tot au ajuns pe bancă, Allison Pineau, Alexandra de Vascimentp și Katarina Jezic au dansat și cântat cu spectatorii celebrul refren al trupei Opus, Life Is Life, bucurându-se de victorie și de calificare.

La finalul meciului galeria le-a strigat numele jucătoarelor, spectatorii le-au aplaudat frenetic, a reapărut tricolorul gigant, fetele s-au îmbrățișat și sărutat cu oamenii intrați pe suprafața de joc, s-a încins hora bucuriei. Momente superbe au fost în sală, spectatorii rămânând minute bune în tribune să sărbătorească, să se bucure de un nou succes important al echipei lor.

HCM Baia Mare: Ungureanu 7 intervenții, Munteanu 3, Dumanska 2 (a apărat un 7m) – Do Nascimento 9, Pineau 7 (4 din 7m), Tănăsie 6, Abbingh 6 ( 1 din 7m), Vizitiu 6, Perianu 1, Ardean 1, Jezic 1, Marin 1, Tătar, Szucs, Preda.

Antrenori Aurelian Roșca și Ioan Băban.

Românca Eliza Buceschi, fosta jucătoare a formației băimărene, a marcat 5 goluri pentru Thuringer, Crina Pintea (ex-HC Zalău) a înscris un gol, celelalte fiind reușite de Meike Schmelzer – 6, Natalia Reșetnikova – 3, Sonja Frey – 3, Anouk van de Wiel – 2, Danick Snelder – 2, Svenja Huber – 2, Audrey Deroin – 2, Kartin Engel – 1.

Antrenori Herbert Muller și Helfried Muler

Au arbitrat macedonenii Saso Krkacev și Gjoko Kolevski, iar observator a fost Ivan Dolej din Cehia.

În clasament, pe primul loc se află Rostov pe Don, 15 puncte, urmată de FTC-Rail Cargo Hungaria, 10 p, HCM Baia Mare, 10 p, Larvik, 8 p, Fleury Loiret Handball, 6 p, Thuringer HC, 1 p. HCM şi Thuringer au fiecare un joc mai mult.

În ultima etapă din grupele principale, HCM va juca în deplasare cu Ferencvaros (FTC-Rail Cargo Hungaria), pe 27 februarie.

Citește și

loading...