Primele date transmise de Institutul pentru Fizica Pământului au indicat o magnitudine de 5,8 grade și o adâncime de 55 de kilometri.

Ulterior, Institutul a revizuit magnitudinea la 5,5 grade și la o adâncime de 40 de kilometri. În circa un sfert de oră, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat o nouă revizuire a magnitudinii la 5,6 și o replică de 2,1 care s-a produs la 16 minute de la seismul inițial, la o adâncime de 30 de kilometri.

O nouă revizuire a magnitudinii, la circa o oră de la producerea evenimentului, indică o magnitudine de 5,7 și o adâncime de 39 de kilometri.

O altă replică, cu magnitudine 3,3, s-a produs la ora 22:30, la 30 de kilometri adâncime.

Institutul pentru Fizica Pământului informează că intensitatea epicentrală a cutremurului a fost de gradul VI, ceea ce înseamnă că mișcarea este simțită de toată lumea, producând panică. Tencuiala cade, clădirile suferă avarii. Avariile însemnate apar la clădirile slab executate.

„Fiind un cutremur de suprafață, este posibil să se simtă mai bine în zona epicentrală”, a explicat la Digi24 Mircea Radulian, director științific la INFP. El a spus că este vorba de un cutremur moderat din punct de vedere al magnitudinii, dar este un seism destul de mare pentru zona în care s-a produs, zona crustală din afara arcului carpatic, destul de aproape de scoarța Pământului. „E o activitate cunoscută, dar astăzi avem de-a face cu unul dintre cutremurele mari pentru această zonă” apropiată mai degrabă Bârladului.

Nu este ceva semnificativ pentru ceea se întâmplă în adâncime în zona Vrancea, a spus Radulian. Sunt posibile și alte replici, care pot ajunge până la magnitudine 4.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România a avut magnitudinea 5 şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

În 2004 s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol în România, având magnitudinea 6, însă acela a fost un cutremur de adâncime.

„Seismele crustale, cum a fost cel de azi, nu produc avarii semnificative, spre deosebire de cele subcrustale, așa cum a fost cel din 1977”, a declarat la Digi24 Dan Lungu, expert la Universitatea Tehnică de Construcții București. Expertul a atras atenția asupra faptului că astfel de evenimente relevă necesitatea luării măsurilor de protecție în cazul clădirilor expuse riscului seismic. „Avem prea multe clădiri de consolidat, e timpul să ne gândim că avem nevoie de clădiri noi, construite la standarde înalte”, a conchis Dan Lungu.

Cutremurul s-a simțit puternic în zona Moldovei, dar și în Capitală, mai ales la etajele superioare ale clădirilor. S-au înregistrat disfuncționalități în rețeaua de telefonie mobilă și există relatări din zona Moldovei despre întreruperi ale curentului electric și despre pagube materiale de mică însemnătate.

Cutremurul a fost resimțit și la Chișinău, informează UNIMEDIA.

„A fost simţit aici în Brăila. S-a oprit şi curentul cîteva secunde. La început a fost o huruială, apoi, zgâlțâială, s-a oprit curentul, înainte de oprirea curentului, am oprit calculatorul. Mobila se hâţâna. Apoi linişte...”, ne-a scris pe adresa de e-mail digivox@digi24.ro George Calistru, telespectator Digi24.

„La Galaţi s-a simţit foarte tare...La etajul 3 unde stau ai mei în GL s-au deschis uşile la dulapuri, inclusiv la frigider şi s-au făcut o grmada de lucruri praf pe jos....şi a căzut şi curentul”, ne-a scris un alt cititor pe Facebook.

Sesimul s-a mai simțit în Bacău, Vrancea, Suceava, Botoșani, Brașov, Constanța, dar și Bulgaria, ne-au transmis telespectatorii.

Panică în Galaţi după cutremurul care s-a produs sâmbătă seară. Mai multe cartiere au rămas în beznă şi fără apă potabilă. Geamurile unei clădiri de birouri din centru s-au spart. Electricitatea a căzut şi în câteva comune din nordul judeţului. Agitaţie a fost şi la secţie de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean, unde pacienţii au fost calmaţi cu greu de medici.

Citește și