Lansarea a avut loc la ora locală 09:16 (01:16 GMT) de la baza din Jiuquan (nord-vest), marcând astfel debutul "proiectului Xingyun", a precizat agenţia de presă Xinhua.

"Xingyun-2 01" şi "Xingyun-2 02" fac parte dintr-un grup de 80 de sateliţi de comunicaţii care ar urma să fie cu toţii instalaţi pe o orbită terestră joasă (la mai puţin de 2.000 de kilometri altitudine) undeva în jurul anului 2023, potrivit aceleiaşi surse.

Proiectul Xingyun constituie prima constelaţie spaţială dedicată internetului obiectelor construită într-o manieră autonomă de China, potrivit agenţiei de presă chineze.

Racheta care a plasat pe orbită sateliţii, Kuaizhou-1A, a fost decorată cu un desen reprezentând medici şi infirmiere din China mobilizaţi în lupta împotriva COVID-19 şi având inscripţionat mesajul "cinste personalului medical", scris în mandarină.

"Internetul obiectelor" presupune a face dispozitivele electronice să dialogheze între ele prin intermediul internetului, fără intervenţia umană. Este vorba despre senzori sau despre echipamente din viaţa cotidiană.

Aplicaţiile acestei tehnologii sunt numeroase: un control mai eficient al traficului rutier, o administraţie mai eficace, brăţări care detectează boli, sisteme de încălzire care se adaptează automat la condiţiile meteo etc.

Internetul obiectelor ar trebui să cunoască o expansiune odată cu apariţia 5G - reţea de internet din cea de-a cincea generaţie care ar trebui să ofere un debit de 100 de ori mai rapid decât cel al reţelelor 4G existente.

China nu este singura care exploatează această nişă.

Operatorul european de sateliţi Eutelsat a anunţat în septembrie lansarea unei constelaţii de 25 de nano-sateliţi cu scopul intrării pe piaţa internetului obiectelor.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și