Crima asupra pădurarului Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, a adus în discuție siguranța personalului silvic. Vicepreședintele Camerei Deputaților, parlamentarul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a adresat o interpelare ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în care a ridicat problema lipsei de protecție a acestei categorii. Pădurarii nu sunt dotați cu arme, patrulează singuri și nu au mașini.

„Ajungem, din păcate, să contabilizăm încă o crimă produsă asupra unui pădurar aflat la datorie. Ocolul silvic Strâmbu Băiuț a pierdut miercuri seara un angajat. Agresat fizic, apoi împușcat și azvârlit într-o râpă, Liviu Pop avea 30 de ani, tată a trei copii. Nu a vrut să fie erou, a vrut să fie un angajat responsabil. Nu este primul caz de pădurar omorât. Acum o lună s-a vorbit de o faptă asemănătoare în județul Iași. Alți 10 pădurari au fost agresați fizic de la începutul anului. N-am învățat nimic din nicio tragedie. Este o constatare tristă.

De peste doi ani se discută despre statutul personalului silvic. O lege importantă pe care nu am reușit să o trecem prin Parlament. Unele prevederi din această lege ar putea spori siguranța acestei categorii de angajați care sunt puși să apere proprietatea statului și pe cea privată. Pădurarii trebuie să fie dotați corespunzător. De aproape trei ani nu mai au arme de pază. Singura armă pe care o poate deține un pădurar este pușca de vânătoare, dar nu toți au armă de vânătoare în dotare. Oricum, ea poate fi purtată doar în anumite perioade.

Furtul de lemne a devenit un fenomen de masă. Confruntările cu hoții de lemne sunt din ce în ce mai imprevizibile. Niciodată un hoț nu va merge singur în pădure. În schimb, pădurarul este în aproape toate cazurile singur. Este din start în inferioritate și supus riscului. Există protocoale cu poliția și jandarmeria, dar ele sunt mai mult pe hârtie. Se cunosc foarte bine zonele cu risc. Acolo ar trebui impus, din start, echipe de patrulare.
Pădurarii nu au mașini. Mulți fac deplasările cu mașinile personale. Regia Națională a Pădurilor a înregistrat constant profit pe care ar trebui să-l investit în siguranța propriilor angajați. Un pădurar are în grijă, în medie, 800-900 de ha de pădure. La Vișeu, în Maramureș, unii pădurari trebuie să asigure paza la peste 2000 de ha. Cum pot face asta fără dotarea corespunzătoare?

Vă rog să-mi comunicați, domnule ministru, care sunt măsurile pe care le vedeți necesare pentru a spori siguranța pădurarilor. Vă invit să-i protejăm pe pădurari cât sunt în viață, nu să ajungă eroi postmortem.”


Biroul de presă, Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și