„Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurenţă acerbă în topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din România”, afirmă jurnaliştii de la The Sun.

Un nou gen de muzică lansat de această comunitate nomadă, considerat „o versiune de gangster rap”, câştigă tot mai mult în popularitate şi, în acelaşi timp, aduce multe milioane de lire artiştilor care interpretează aceste melodii.

Însă manelele – un fel de electro-folk care sună a muzică turcească, originară din România de la sfârşitul anilor 1980, potrivit The Sun – reprezintă un gen muzical controversat.

Un nou documentar BBC, ”The New Gypsy Kings”, regizat de Liviu Tipurita, încearcă să explice acele cântece ostentative, care glorifică pasiunile maneliştilor – şampania scumpă, automobilele de lux şi sumele de bani ”obscen de mari”.

Presa britanică remarcă faptul că manelele româneşti includ versuri precum ”Bun la muncă, bun la toate, bun în pat, ca nimeni altul din satul meu”, vorbesc despre ”bancnote nenumărate” şi reflectă dorinţa maneliştilor ”de a trăi ca sultanii”.

Videoclipurile acestor cântece prezintă vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, în timp ce se laudă cu averile lor.

Citește și

loading...