Cosmin Lakatoș, președintele Sindicatului transportatorilor din Maramureș, declara acum câteva zile pentru ActualMM că șoferii din județ vor bloca timp de o oră mai multe străzi din Baia Mare.

”Principala nemulțumire este legată de cuantumul primelor RCA care au crescut în mod nejustificat. Am ajuns să plătim prime RCA de 22.000 de lei pe un an, pentru un cap tractor. Avem colegi care au avut oferte RCA de până la 100.000 de lei pe an, în condițiile în care prețul unui autocamion second se vinde undeva la 15.000-25.000 de euro. Nu credem ca este normal ca o asigurare pentru an de zile să ajungă la sumele astea astronomice. Este inadmisibil și vrem astfel să tragem un semnal de alarmă cu atât mai mult cu cât în decembrie 2015 am semnat un protocol cu ASF în sensul unei atente supravegheri a polițelor de asigurare, respectiv a prețurilor acestora . Am ajuns efectiv la capătul puterilor. Nu este scopul nostru acela de a bloca drumuri sau de a crea probleme participanților la trafic. Scopul nostru clar este acela de a trage un semnal de alarmă în așa fel încât autoritățile competente, în speță ASF, să aibă o reacție” a mai spus Cosmin Lakatos.

Potrivit președintelui Sindicatului transportatorilor din Maramureș, în cazul în care doleanţele transportatorilor nu vor fi ascultate, aceştia se gândesc să blocheze drumurile.

ACTUALIZARE 1: Mai multe persoane s-au adunat în fața Centrului de Dializă de pe bulevardul Unirii din Baia Mare. Zeci de TIR-uri și autobuze au blocat bulevardul, continuând protestele.

ACTUALIZARE 2:

O delegație a Sindicatului Șoferilor Maramureș, din care au făcut parte președintele Cosmin Alexandru Lakatos, precum și Petre Pop, Doru Todoca, Sorin Șanta și Gheorghe Lazăr, a fost primită marți, 2 august, de prefectul Sebastian Mihai Lupuț. Protestatarii i-au înmânat acestuia un memoriu în care își exprimă o singură revendicare: aceea ca primele de asigurare obligatorie (RCA) să fie menținute la nivelul anilor 2013-2014, iar polița să poată fi încheiată pentru intervale de o lună, trei luni, șase luni și douăsprezece luni.

În discuțiile avute, transportatorii au precizat că nu își permit să plătească sume atât de mari pentru RCA, iar aceste datorii îi determină să ofere șoferilor salarii mici și să se afle în inferioritate față de firmele concurente din Europa. Prețurile mari sunt, pe de altă parte, o piedică în achiziționarea de camioane noi, performante. De asemenea, ei nu sunt mulțumiți de obligativitatea plății poliței pe o perioadă minimă de șase luni, întrucât în general o perioadă semnificativă din acest interval mașinile sunt ținute în garaj. Protestatarii au amenințat că, în cazul în care problema nu va fi rezolvată, urmează să blocheze șoselele din Maramureș și din întreaga țară.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a arătat toată deschiderea către problemele transportatorilor, ale căror nemulțumiri le consideră justificate. El le-a solicitat protestatarilor să delege una-două persoane care în zilele următoare să vină la Instituția Prefectului și, alături de un angajat al acesteia, să elaboreze o adresă, care ulterior să fie transmisă primului-ministru, în vederea analizării și recalculării primelor de asigurare obligatorie.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a apreciat că Maramureșul a avut întotdeauna numeroase firme de transport, chiar dacă nu foarte mari, iar falimentul acestora ar reprezenta o problemă gravă pentru județul nostru și nu numai.


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și