"Există toate motivele să credem că (gazul toxic) a fost folosit nu de către armata siriană, ci de către forţele opoziţiei, pentru a provoca o intervenţie a puternicilor lor susţinători străini, care s-ar plasa de aceeaşi parte cu fundamentaliştii", scrie preşedintele rus într-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.

Preşedintele rus avertizează împotriva utilizării forţei care, în afara legitimităţii apărării sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabilă (...) şi va constitui un act de agresiune", după ce Washingtonul a amânat un proiect de a efectua acţiuni militare împotriva Damascului pentru a examina o iniţiativă rusă de plasare sub control internaţional iar ulterior o distrugere a arsenalului chimic sirian, informează Mediafax.

Acţiuni împotriva Siriei ar putea să declanşeze un "nou val de terorism, (să submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", mai scrie conducătorul rus.

Citeşte şi Arsenalul chimic al Siriei, unul dintre cele mai importante din ţările Orientului Mijlociu

Putin îndeamnă Statele Unite să "profite de ocazia (oferită de) voinţa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, aşa cum este propusă de Moscova

"Statele Unite, Rusia şi toţi membrii comunităţii internaţionale trebuie să profite de ocazia (oferită de) voinţa Guvernului sirian de a-şi plasa arsenalul chimic sub control internaţional pentru ca ulterior să fie distrus", afirmă Putin, care salută o relaţie de "încredere în creştere" între el şi preşedintele american Barack Obama.

"Primesc favorabil interesul preşedintelui (american) de a continua dialogul cu Rusia asupra Siriei", adaugă el.

Secretarul de Stat american John Kerry urmează să se întâlnească joi la Geneva cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov timp de două zile, pentru discuţii considerate cruciale despre acest plan rusesc de destructurare a armelor chimice siriene.

Preşedintele Barack Obama a anunţat marţi că vrea să dea o şansă diplomaţiei şi a amânat proiectul unor atacuri punitive împotriva Siriei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și