Zelenski mai mărturiseşte că, în loc să lupte cu forţele Kremlinului, ar prefera să fie cu fiul său ”la pescuit de crap în fluviul Nipru”. Poate că pacea este încă departe, însă FT subliniază că ”acest mesaj din inimă” este tipic unui lider care continuă să se prezinte drept ”o persoană normală cu gusturi simple”, calităţi care i-au atras ”admiraţia ucrainenilor şi a susţinătorilor săi din străinătate”.

Nu a fost mereu aşa. Înainte de izbucnirea conflictului, la 24 februarie, ”mulţi” dintre compatrioţii săi îl ”considerau o glumă”, îl vedeau ca pe un fost actor transformat în om politic ”amator” cu dificultăţi în ”îndeplinirea provocărilor” pe care le presupunea preşedinţia ţării, aminteşte cotidianul britanic. Zelenski era ”omul de pe stradă” devenit preşedinte, un rol pe care l-a interpretat deja într-un serial satiric de televiziune care l-a făcut foarte cunoscut în Ucraina.

”Este şi antiteza preşedintelui rus, Vladimir Putin, care se ascunde la Kremlin, a cărui obsesie de a reconstrui un imperiu a costat zeci, poate sute de mii de vieţi”, a deplâns FT. Dimpotrivă, Zelenski a ajuns să întruchipeze ”curajul şi rezistenţa” poporului ucrainean în ”lupta sa împotriva agresiunii ruse”, motive pentru care publicația ”l-a ales Personalitatea Anului”. Liderul de la Kiev şi-a câştigat un loc în istorie pentru ”extraordinara sa demonstraţie de leadership şi tărie”.

Volodimir Zelenski, printre cei mai influente 100 de persoane din lume în 2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume în 2022, realizat de revista Time, potrivit DPA.

"În preşedintele Zelenski, poporul ucrainean are un lider demn de curajul şi rezistenţa sa", a scris preşedintele american Joe Biden într-un scurt text de prezentare a liderului ucrainean. "Naţiunile din lumea liberă, inspirate de exemplul preşedintelui Zelenski, sunt mai unite, mai hotărâte şi mai conştiente de scopul lor decât în oricare alt moment din memoria recentă", a adăugat liderul american.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, este de asemenea în listă. În acest clasament a mai fost inclus şi preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei vecine. Textul însoţitor este scris de principalul său opozant din Rusia, Alexei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani într-o colonie penală de maximă securitate.

"Dacă cineva distruge media independente, organizează asasinate politice şi este blocat în iluziile sale imperiale, atunci este vorba de un nebun capabil să comită o baie de sânge în centrul Europei în secolul XXI", scrie Navalnîi. "Putin dă o lecţie despre cum să anulezi câştigurile economice obţinute de o ţară pe parcursul a 20 de ani", a adăugat el.

"Totuşi, principala întrebare pe care el o pune - cum să opreşti un nebun malefic care are o armată şi arme nucleare şi este membru în Consiliul de Securitate al ONU - nu a primit încă un răspuns. Noi suntem cei care trebuie să găsim răspunsul", a adăugat Navalnîi.

"Dictatorul din spatele unui război brutal şi preşedintele ucrainean, o figură eroică rară în vremurile noastre care dezbină", a adăugat el.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și