Cutremurul a avut loc la ora locala 0h31min19sec (22h31min19sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona LOPATARI, judetul Buzau (45,57 grade latitudine Nordica, 26,55 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 118 km si a avut magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice nu a depasit II-III grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost precedat de un seism de suprafaţă, cu magnitudine 3, la Galaţi.

Gheorghe Marmureanu ┼či Mircea Radulian au r─âspuns la ├«ntrebarea care st─â pe buzele tuturor: "C├ónd va avea loc marele cutremur ├«n Rom├ónia?".

"Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea genereaz─â astfel de cutremure, dar este imposibil de spus c├ónd. Av├ónd ├«n vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate c├ónd. Magnitudinea ┼či ad├óncimea sunt ┼či ele o problem─â", a declarat Mircea Radulian la Pro TV.

"Sunt optimist, fiindc─â nu poate fi acum. Nimeni nu poate spune precis c─â va fi m├óine, poim├óine. Cine afirm─â a┼ča ceva, nu are partea fundamental─â a acestei ┼čtiin┼úe. (...) C├ónd e un cutremur de suprafa┼ú─â, distan┼úa dintre un cutremur foarte puternic ┼či cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte ad├ónci, distan┼úa ├«n timp variaz─â foarte mult ÔÇô 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastr─â acum. Din ce ┼čtim p├ón─â acum, viitorul mare cutremur va fi ad├ónc. Dac─â era de suprafa┼ú─â, avea loc p├ón─â acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani dup─â cel din ÔÇÖ77? Asta este marea problem─â", a r─âspuns Gheorghe M─ârmureanu.

Astfel, la un calcul estimativ, perioada cea mai îndepărtată în care ar putea are loc un cutremur mare în România este undeva în jurul anilor 2036-2038, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Citește și

loading...