Două situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Prahova, unde o persoană a fost surprinsă de o viitură formată în zona munţilor Bucegi - Valea Caraiman, aceasta reuşind să se autoevacueze până la sosirea echipajelor de intervenţie, şi în judeţul Maramureş.

"O situaţie deosebită a fost înregistrată şi în localitatea Săliştea de Sus ( judeţul Maramureş), zonă în care circa 100 de gospodarii au rămas izolate, din cauza surpării carosabilului. Întrucât accesul către gospodarii se realizează doar pietonal, pompierii, împreună cu autorităţile locale, desfăşoară misiuni de sprijin pentru populaţie şi de refacere a părţii carosabile afectate", arată IGSU.

De asemenea, traficul rutier a fost temporar afectat din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naţionale, respectiv DN 17C/Bistriţa-Năsăud, DN 10/Buzău şi DN 17B/Neamţ, şi pe două drumuri judeţene, respectiv DJ 592/Bistriţa-Năsăud şi DJ 188/Maramureş.

"Echipaje specializate au acţionat în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi reluarea traficului în condiţii de normalitate. La această oră, se intervine pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice în judeţul Caraş-Severin. Evoluţia dinamicii din teren va fi monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor din zonele afectate", mai arată sursa citată.

Precipitațiile torențiale căzute în comuna Vișeu de Jos au condus la formarea de torenți pe versanți. Scurgerile de apă au crescut debitele și nivelurile unor văi și pâraie care s-au revărsat și au inundat patru gospodării. De asemenea, șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, material vegetal și material lemnos care au colmatat mai multe podețe. Au fost afectate de revărsarea apelor mai multe hectare de teren arabil, străzi și ulițe, respectiv erodate un zid de sprijin și maluri. Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu s-a deplasat în zonă, în sprijinul cetățenilor afectați de inundații și a coordonat acțiunile pompierilor militari și ale autorităților administrației publice locale de evacuare cu motopompe a apelor din gospodării, decolmatarea podețelor, șanțurilor și rigolelor, îndepărtarea aluviunilor rămase după retragerea apelor de pe străzi și ulițe.

Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu s-a deplasat în orașul Săliștea de Sus, unde precipitațiile torențiale au condus la formarea de torenți și scurgeri de pe versanți, care au crescut nivelul și debitul pârâului Buleasa. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, material vegetal, material lemnos și nu au putut fi preluate de rigolele, șanțurile și rețeaua de canalizare. Pârâul Buleasa s-a revărsat și a produs pagube însemnate. Subprefectul de Maramureș a coordonat acțiunile pompierilor militari care au intervenit în sprijinul populației afectate de inundații. Împreună cu autoritățile administrației publice locale s-a acționat cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare) pentru eliminarea efectelor hidrometeorologice periculoase: evacuarea apelor din gospodării, beciuri, curți, îndepărtarea aluviunilor. Conform primelor estimări au rămas izolate aproximativ 100 de gospodării (se circulă doar pietonal) și au fost afectate de revărsarea apelor pârâului peste 200 de gospodării.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și