Pe lângă faptul că aceştia critică noile reglementări ce au intrat în legalitate din data de 15 februarie, oamenii sunt revolaţi vizavi de modul în care se fac acum controalele în Vamă. Ei susţin că sunt controlaţi chiar şi în zonele intime, catalogând acest aspect ca fiind un abuz din partea autorităţilor.

Prima acţiune de protest a avut loc vineri, 21 februarie, în faţa Punctului de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, când, în jur de 100 de persoane şi-au exprimat nemulţumirile în ceea ce priveşte noile măsuri intrate în vigoare dispuse de către Autoritatea Vamală prin care marfa din Ucraina este limitată.

Nemulţumiţi de noile reglementări, sighetenii s-au strâns şi în acestă dimineaţă în faţa primăriei din municipiul de peste deal, acuzând vameşii că îi controlează „la sânge”, chiar şi în zonele intimele. Majoritatea protestatarilor sunt pensionari care aproape zilnic pleacă în Ucraina pentru a cumpăra alimente de bază şi ţigări ce se vând mult mai ieftin decât în România. Nemulţumirea oamenilor s-a îndreptat spre lucrătorii vamali care sunt acuzaţi că au un comportament abuziv. „Sunt pensionar. Am o pensie de 4 milioane şi mergd în Ucraina reuşeam să îmi cumpăr câte un kilogram - două de zahăr, făină, ulei, macaroane. Sunt mult mai ieftine la ei şi aşa, ne descurcăm şi noi cu banii” susţine una dintre protestatare.

O altă sigheteană spune că „am fost cu fetiţa mea în Ucraina şi i-am cumpărat dulciuri. La întoarcerea în ţară am fost obligată să dau declaraţie vamală pentru acele dulciuri. O altă femeie a fost controlată în zonele intime şi a făcut pe ea de spaimă”.

Un alt sighetean a declarat că „ce se întâmpă în vama Sighet este un abuz. Din acest motiv o să înaintăm o petiţie către Primăria Sighet şi către Autoritatea Vamală. Suntem nemulţumiţi că aleşii noştri din Parlament nu ne ajută şi nu ne caută decât atunci când au nevoie de voturi. Vin la Sighet doar pentru spectacole şi pentru alegeri. La început, vameşii din Sighet aveau nişte Dacii amărâte, acum toţi au maşini ultimul model. Oare organele abilitate se întreabă de unde au atâţia bani? Doar noi suntem acuzaţi că aducem două trei pachete de ţigări”, a declarat Ioan D.

Cei care tranzitează Punctul de Frontiera Sighet trebuie să ştie că odată cu noile reglementări au fost stabilite limite cantitative pentru mai multe produse. Astfel, este legal să fie introduse în ţară două pachete de ţigări, un litru de alcool cu o concentratie de peste 22 la sută, 2 litri de alcool cu o concentraţie mai mică de 22 la sută, 4 litri de vinuri, 16 litri de bere, carburantul din rezervorul standard plus cel mult alţi 10 litri/autovehicul intr-un rezervor portabil, 1 kilogram de zahăr rafinat, dar şi alte bunuri a căror valoare totală nu depăşeşte suma de 300 euro.

Citește și