”Maramureşul poate fi definit în multe feluri. Pentru a fi cunoscut e nevoie doar de ochi şi de câteva albume, hărţi şi cataloage de prezentare. Ca să-l înţelegi, e nevoie de suflet. Iar sufletul acestor locuri sunt oamenii lui și întreaga zestre de cultură, istorie și tradiții pe care o poartă și o transmit peste generații, ca pe o comoară sfântă. Un Maramureş care respiră onoare, curaj, patriotism, hărnicie, sacrificiu. Un Maramureş de care putem fi mândri și pe care Consiliul Județean Maramureș încearcă să-l promoveze cu fiecare ocazie și oportunitate. Cred cu tărie că noi, maramureșenii, nu împărţim doar un areal geografic. Ci, mai presus de toate, împărţim aceleaşi credinţe şi idealuri. Şi noi ştim, asemeni meşterilor că nu poţi realiza o construcţie rezistentă, fără o fundaţie solidă. Iar pietrele noastre de temelie au fost valorile moştenite şi respectate cu sfinţenie de la strămoşii noştri: credinţa în Dumnezeu, cultura, tradițiile și obiceiurile, bogatul nostru patrimoniu material și imaterial. Tocmai acestea sunt elementele pe care evenimentul ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” le promovează an de an. Ajunsă la a V-a ediție, acestă manifestare a devenit în timp o adevărată sărbătoare a identității noastre, pentru că adună împreună tot ceea ce județul nostru are mai bun și mai frumos, toate acele elemente care construiesc, ca un puzzle sufletul Maramureșului,”, arată președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Parada Zilelor Maramureșului are loc vineri, 17 mai, la ora 11.30

Evenimentele debutează vineri, 17 mai 2019, la ora 10.00, cu primirea invitațiilor la sediul Consiliului Județean, urmând ca, de la 10.30, să aibă loc ședința festivă. Parada Zilelor Maramureșului va începe la ora 11.30, traseul pornind de la Palatul Administrativ din Baia Mare, până la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Deschiderea oficială a evenimentului a fost programată pentru ora 12.30, la Teatrul de Vară.

Dintre acțiunile stabilite pentru ziua de vineri amintim: @stro-cult – astronomie culturală - vizitarea gratuită, între orele 9.00 – 15.00, a expozițiilor „Sistemul Solar” și „Constelații Românești Tradiționale”, observații astronomice asupra Soarelui la Complexul Astronomic Baia Mare; vizitarea expoziției permanentă și a expozițiilor temporare „Minerale în filatelia românească” și „Minerale și asociații minerale din România”; simpozionul științific național „Patrimoniul natural” care vor avea loc la Muzeul Județean de Mineralogie ,,Victor Gorduza” Baia Mare, între orele 9.00 – 17.00; între 10.00 și 16.30, la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» va fi prezentată expoziția permanentă „Repere europene între tradiții și inovații”; la Complexul expozițional și de ateliere «Colonia Pictorilor – GALERIA HOLLÓSY», între orele 10.00 – 18.00, iubitorii de frumos pot să admire capodoperele muzeale ale artei băimărene. Achiziții și restaurări 2008 – 2018; între orele 10.00 – 17.00, expoziția de artă fotografică dedicată Zilei Naționale a Portului Tradițional din România a artistului fotograf Ilie Tudorel, intitulată ”România în straie tradiționale” va avea loc în Salonul Artelor, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu”.

A V-a ediție a Festivalului Dacilor Liberi va avea loc tot vineri, la Muzeul Satului din Baia Mare, între orele 10.00 – 18.00, iar în același interval, la muzeu vor putea fi admirați și Caii Unirii, respectiv caii care au participat la proiectul „Drumul Unirii”. De la ora 11.00, în holul Palatului Administrativ va putea fi admirată expoziția foto ”Biserici de lemn din Țara Lăpușului”, iar la ora 13.00 va avea loc deschiderea oficială a Târgului de promovare ”Bun de Maramureș”, ediția a II-a, la Muzeul Satului Baia Mare. Tot de la ora 13.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș va fi difuzat filmul istoric documentar Regele Ferdinand I Întregitorul, sub egida ”Oamenii mari care au făcut România Mare”, iar la Teatrul de Vară va debuta Festivalul internațional de folclor pentru copii și tineri „Am fost ș-om fi”.

De la ora 16.00 se va desfășura meciul de fotbal caritabil „Gloriile fotbalului maramureșean” - „Legendele fotbalului românesc”, pe stadionul Viorel Mateianu, în timp ce la Teatrul de Păpuși va avea loc concertul de muzică clasică, clasele de canto clasic, saxofon, pian, chitară. Noaptea muzeelor începe la ora 18.00, la Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, unde a fost gândit un program special. Seara se va încheia cu un concert de muzică folk, care va începe la ora 20.00, în Centrul Vechi al municipiului.

Alina Eremie și Loredana încântă publicul la finalul evenimentului ”Maramureș Air Show”

Sâmbătă dimineața, la ora 9.00, în Ungureni are loc a II-a ediție a Cupei Off-Road, unde iubitorii de aventură și adrenalină sunt așteptați în număr cât mai mare. Ziua și noaptea muzeelor 2019 continuă cu ”Ziua Internațională a Muzeelor”, între orele 9.00 – 17.00, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în timp ce, între 9.00 și 23.00, Complexul Astronomic Baia Mare a pregătit, gratuit, o mulțime de activități.
De la 9.30, în Sala „Bogdan Vodă” din cadrul Palatului Administrativ din Baia Mare se va desfășura simpozionul științific: Ziua Națională a costumului tradițional din România, ediția a IV-a, iar între orele 10.00 și 16.00, la Muzeul Satului va avea loc Târgul tinerilor meșteșugari, aici continuând și Festivalul Dacilor Liberi, prezentarea ”cailor Unirii”, dar și targul de promovare ”Bun de Maramureș”.

Festivalul internațional de folclor pentru copii și tineri „Am fost ș-om fi” continuă în Sighetu Marmației, de la ora 14.00. Tot de la 14.00, la Teatrul de Vară din Baia Mare debutează ediția I a Festivalului folcloric ”Flori de Maramureș”.

Un eveniment așteptat cu mare nerăbdare este ”Maramureș Air Show”, care va avea loc cu începere de la ora 15.00, la Aeroportul Internațional Maramureș. Tot la Aeroport, cu începere de la ora 18.00, va avea loc un concert de muzică pop dance susținut de Alina Eremie și Loredana.

Duminică, 19 mai, continuă Cupa Off-Road la Ungureni, dar și acțiunile demarate de Planetariu, muzee, precum și evenimentele stabilite în Muzeul Satului din Baia Mare. Tot duminică, între orele 12 – 17.00 va avea loc festivalul-concurs „Mândru-i danțu pe la noi”, ediția a IX a, care se desfășoară la Căminul Cultural din Recea. La aceeași oră, la Școala din Valea Chioarului se desfășoară Festivalul Portului și Dansului Popular „Vatra Chioreană”. De la ora 14.30 va avea loc concertul aniversar pentru 130 de ani de activitate a Corului „Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare, la Casa de Cultură din localitate.

Regalul folcloric ”Maramureșu’ răsună”, în organizarea Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” va avea loc pe scena amplasată în centrul vechi al Municipiului Baia Mare, unde printre invitați se numără și Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău - dirijor maestrul Nicolae Botgros, Florentina și Petre Giurgi, Mariana Deac, Cristian Pomohaci, Andreea Ghițiu, Larisa Uță, Ioana Pricop, Ionuț Sima, Cecilia Bozga, Ghiță Breban, Ansamblul Folcloric Național Transilvania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și