Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit www.mae.ro.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe "chakra", Imnul internaţional al romilor, "Gelem, gelem", şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde - simbol al câmpurilor înverzite - şi jumătatea de sus albastră - simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, notează site-ul http://artoteca.ro/.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.

De asemenea, până în prezent, romii din societăţile europene au avut realizări remarcabile în domeniul activismului şi al angajamentului faţă de cauza lor comună, însă lupta pentru recunoaştere şi împotriva discriminării trebuie să continue în numeroase comunităţi din toată Europa, arată site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.

În 2019, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaţionale a romilor, preşedintele Comisiei de miniştri din Consiliul Europei, Timo Soini, aprecia că dificultăţile cu care se confruntă romii rămân o problemă majoră pentru drepturile omului. "În ciuda eforturilor semnificative ale multor guverne din statele membre ale Consiliului Europei, comunităţile de romi continuă să se confrunte cu discriminarea, sărăcia şi excluderea socială. Accesul la drepturile fundamentale, precum sănătatea, locuinţa, educaţia sau ocuparea forţei de muncă nu sunt încă garantate. Acest lucru necesită schimbare", susţinea Timo Soini, citat de site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.

În România, la data de 8 aprilie se marchează "Sărbătoarea etniei romilor din România", în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile. În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările respective.

În 2019, în timpul deţinerii de către România a preşedinţiei Uniunii Europene (ianuarie-iunie 2019), a fost organizată, la Bucureşti, în perioada 4-5 martie 2019, Conferinţa la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naţionale pentru incluziunea romilor. În cadrul Conferinţei, au fost dezbătute modalităţile de continuare a procesului de incluziune la nivel european după ajungerea la termen, în 2020, a actualului cadru strategic al UE, participanţii propunând, la final, posibile orientări pentru viitorul acestui proces, notează www.mae.ro.

De asemenea, Guvernul României a organizat, în perioada 6-8 aprilie 2019, o serie de activităţi dedicate acestei zile, în cadrul proiectului "Trecut, prezent şi viitor", care face parte din Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2014-2020, scrie site-ul https://www.gov.ro/.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și