Pe lângă faptul că mulţi dintre noi astăzi poartă ie, multe sunt tradiţiile şi obiceiurile legate de această zi. Ce înseamnă de fapt această sărbătoare a Sânzienelor? Ei bine, în popor Sânzienele sunt cunoscute drept zâne bune, de o frumuseţe aparte, care stau în păduri şi câmpii şi cel mai adesea sunt reprezentate dansând. Şi acum să vedem şi ce anume trebuie să respectăm sau să facem în această zi. "Regulile", dacă putem spune aşa, sunt diferite pentru fiecare zonă a ţării.

Fetele nemăritate și-ar putea afla ursitul

În primul rând astăzi fetele de măritat ar trebui să culeagă florile cu acelaşi nume, adică Sânziene, să le împletească într-o coroniţă pe care apoi să o arunce peste casă. Se spune că dacă această coroniţă se agaţă pe acoperiş şi nu cade, atunci acolo va avea loc o nuntă. Aceleaşi flori, puse sub pernă în noaptea de dinainte, le poate ajuta să îşi viseze ursitul.

Pe de altă parte, femeile măritate îşi pun florile la brâu pentru a fi ferite de dureri la muncile câmpului pentru tot anul. Tot tradiţia populară mai spune şi că, dacă astăzi plouă, atunci va fi un an bun pentru agricultură.

Să vorbim şi despre ce nu ar trebui să se întâmple astăzi. Se spune că nu ar mai trebui să cânte cucul, în caz contrar nu vom avea parte de un an prea bun. În unele zone din ţară această noapte este un bun prilej de a sărbători muncile câmpului, astfel se aprind focuri pe dealuri sau chiar se umblă cu făcliile aprinse pe ogoare.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și