Este vorba despre comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești. Scopul major al proiectului este protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș. Obiectul acestui acord este acela de a organiza în parteneriat un concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari și cinci proiecte pentru case mici) în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei.

Implementarea proiectului ”Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, obiectiv de investiții cuprins în bugetul Județului Maramureș pentru anul 2017, urmărește conștientizarea locuitorilor din județ cu privire la valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local, precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului județului. Se dorește, totodată, promovarea și diseminarea cât mai largă a unor materiale care să prezinte specificului local, integrarea construcțiilor noi și a intervențiilor la construcțiile existente în specificul local, în concordanță cu exigențele specifice secolului XXI. Se urmărește și realizarea unor modele de locuințe în stil tradițional pentru a fi puse la dispoziția persoanelor interesate și care să ofere posibilitatea ca noile construcții ce vor apărea în aceste zone să fie construite cu respect pentru sat, pentru tradiții și pentru natură.

”Avem acum un plan concret la nivelul Consiliului Județean, nu doar discuții, despre cum putem revitaliza satul maramureșean și cum putem îmbunătăți aspectul exterior și arhitectura în satele atât de importante din punct de vedere turistic. Din punct de vedere financiar nu este un efort considerabil, fiind vorba despre o sumă de 200.000 de lei care a fost deja aprobată în lista de investiții a Consiliului Județean Maramureș, la începutul anului în curs”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

”Nu dorim să mai așteptăm o mână întinsă din partea Guvernului sau al altor entități care să facă ceva pentru județul nostru. Am decis să încercăm noi, prin forțe proprii, să elaborăm proiectul privind construcția unor case care să îmbine arhitectura tradițională cu cea modernă, salvând, în acest mod, ce se mai poate salva din vechile modele de construcții. Împreună cu Ordinul Arhitecților am găsit și soluția de a premia cele mai interesante zece modele de case care îmbină arhitectura tradițională maramureșeană cu cea modernă, grupându-le în două categorii: până în 150 de metri pătrați și cu suprafața de peste 150 de metri pătrați”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și