Proiectul este întârziat cu 5 ani, iar valoarea inițială a crescut cu peste 10%, ajungând să depășească 70 de milioane de euro. Mai grav este că nu se poate face o estimare a costului total, așa cum reiese dintr-un răspuns oferit de conducerea Consiliului Județean la o solicitare trimisă de deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. „În acest moment nu se poate face o estimare a cheltuielilor neeligibile ce urmează a fi realizate, întrucât proiectul tehnic pentru lucrările rămase de executat la depozitul ecologic de la Sârbi nu este finalizat”.

Deputatul Duruș a cerut în trecut miniștrilor mediului, perindați în ultimii 3 ani prin Palatul Victoria, să trimită corpul de control pentru a face verificări în proiectul de la Fărcașa. „Suntem într-o situație dificilă, pe care am prevăzut-o de multă vreme. Am încercat să o previn prin desele interpelări pe care le-am făcut către minister sau prin apelurile adresate conducerii Consiliului Județean. Regret ignoranța cu care au tratat acțiunile mele. Nu vorbim doar despre pierderea unor sume de bani, ci despre un lucru mult mai grav. Eșecul acestui proiect transformă Maramureșul într-o imensă groapă de gunoi. Dacă s-ar respecta normele de mediu, firmele de salubrizare nu ar avea astăzi unde depozita gunoiul. Groapa temporară de la Sighet este declarată de instanță ca ilegală. Cea de lângă Baia Mare funcționează într-o semi-legalitate, depășind capacitatea de depozitare. În vară, Gabriel Zetea va pleca de la conducerea județului prin votul electoratului. Dezastrul lăsat după el va trebui să-l gestionăm noi. Suntem pregătiți pentru asta, dar cei 12 ani în care s-au făcut grave greșeli în acest proiect nu pot fi ștersi cu buretele”, a spus Duruș.

Peste 50 de milioane de euro din acest proiect este contribuția U.E. Este de așteptat ca, pe lângă ancheta DNA, să intre pe fir și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).


Biroul de presă, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Duruș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și