Pe scurt, ce s-a întâmplat vineri. În urma deplasării mele în zona cu comercianți de la Sărbătoarea Castanelor am constatat că la unele standuri (7-8 la număr din totalul de aproximativ 100) denumirea de “Kürtőskalács” era acoperită cu inscripția „Cozonac”, iar în zona de sub tejghea (!) erau plasate steaguri ale României.

Am aflat că acest demers i-a aparținut primarului, care a „ordonat” verbal să se procedeze astfel la toate standurile unde era afișată inscripția “Kürtőskalács” (exclusiv la aceste tarabe).

Comercianții mi-au transmis protestul lor față de acest dublu standard, în sensul că doar ei au fost vizați de această dispoziție.

Le-am comunicat că nu există vreo dispoziție scrisă dată de aparatul administrativ al Primăriei sau vreo decizie a Consiliului Local, în acest sens, privind Sărbătoarea Castanelor, care să justifice aceste măsuri. În consecință, le-am comunicat că dacă se simt neîndreptățiți pot să aducă starea standurilor comerciale la forma inițială.

Țin să precizez că nu am recurs la niciun act care să fie (nici măcar la nivel de interpretare) îndreptat împotriva vreunui simbol național.

Așa cum și până acum am demonstrat de-a lungul activității mele, am respectat întotdeauna simbolurile statului român.

În contextul celor descrise,

apreciez ca nepotrivit și lipsit de patriotism modul în care Cătălin Cherecheș a ales să îşi arate respectul pentru drapelul României, demersul fiind de asemenea la limita legii și a normelor privind arborarea drapelului.
Expunerea steagului României în locuri total nepotrivite, în partea inferioară a standurilor comerciale, arată lipsă de respect față de principalul simbol național al cetățenilor români de orice etnie.

Referitor la termenul comercial de “Kürtőskalács”, trebuie să menționez că această denumire este una recunoscută internațional, fiind chiar marcă protejată la nivelul Comunității Europene.
Acoperirea acestei denumiri, pe motiv că nu este în limba română și nu poate fi înțeleasă, este mai mult decât absurdă, în contextul în care alte denumiri comerciale provenite din alte limbi decât româna au fost acceptate la același eveniment. Dau exemplu hot-dog, churros, hamburger, waffe și altele, denumiri față de care edilul nu a avut nici o obiecție.

Concluzionez în consecință că demersul a fost unul provocator, destinat să creeze tensiune în rândul comunității din Baia Mare.


Preluare: vasiledale.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și