Acest lucru provoacă îngrijorări cu privire la faptul că virusul se răspândeşte în continuare în oraş, relatează Bloomberg.

”Există în continuare câteva sau o duzină de persoane asimptomatice zilnic”, a declarat un oficial de la Centrul chinez de Control şi Prevenţia Bolilor, citat într-un articol publicat luni de revista Caixin, referindu-se la persane care poartă virusul, dar care nu prezintă simptome.

”Nu putem stabili dacă transmiterea a fost întreruptă complet la Wuhan”, afirmă acest oficial.

Persoane care au contractat virusul, dar nu prezintă simptome - tuse, febră, dureri musculare - au fost semnalate în mai multe ţări, după ce agentul patogen s-a răspândit în aproape toată lumea, omorând peste 14.700 de persoane şi îmbonăvind peste 340.000, potrivit News.ro.

Aceşti purtători asimptomatici par să poată transmite virsul altora, potrivit unor experţi, ceea ce complică eforturile în vederea opririi răspândirii bolii.

Spre deosebire de alte ţări, precum Coreea de Sud, care înregistrează toate persoanele testate pozitiv drept cazuri confirmate, China nu include infecţiile asimptomatice în bilanţul oficial.

Beijingul nu dezvăluie numărul persoanelor din această categorie, alimentând temeri cu privire la faptul că mult trâmbiţata scădere la zero a noilor cazuri de săptămâna trecută ar putea să nu aibă nicio valoare.

Până la sfârşitul lui februarie, peste 43.000 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, fără să prezinte imediat simptome, a dezvăluit în ediţia de duminică South China Morning Post (SCMP), citând informaţii clasificate ale Guvernului chinez.

Cazurile asimptomatice de la Wuhan au fost descoperite după ce pacienţi au fost internaţi în spitale pentru a fi ţinuţi sub observaţie medicală, după ce s-au aflat în contact strâns cu cazuri confirmate, au lucrat în locuri de carantină sau în locuri cu risc mare de expunere, scrie Caixin.

Odată identificate, ele sunt izolate timp de două săptămâni şi clasificate drept cazuri confirmate în cazul în care prezintă simptome.

Medici şi infirmieri trimişi la Wuhan pleacă acum din oraş, după ce bilanţul noilor infecţii a scăzut la zero, însă oficiali de la Centru au fost îndemnaţi să mai rămână o perioadă, în contextul în care Beijingul este îngrijorat de situaţia de la Wuhan şi din regiunea Hubei, scrie Caixin.

Islanda - care a anunţat că a testat o proporţie mai mare de locuitori decât orice altă ţară - a descoperit că aproape jumătate dintre persoanele testate pozitiv nu aveau simptome de covid-19, a declarat pentru BuzzFeed News epidemiologul-şef islandez Thorolfur Gudnason.

Potrivit unor date obţinute de SCMP, o treime dintre persoanele testate pozitiv în China la vremea respectivă prezenta simptome cu întârziere sau deloc.

Activitatea este reluată treptat în oraşul chinez Wuhan, epicentrul pandemiei

Locuitorii din Wuhan din centrul Chinei au permisiunea de a relua munca, iar transportul public se reia, după două luni de izolare, informează AFP.

Oamenii consideraţi ca fiind într-o stare bună de sănătate se pot de acum deplasa în oraş şi pot lua autobuzul sau metroul după ce îşi prezintă cartea de identitate, au explicat autorităţile.

Ei se pot întoarce de asemenea la locul de muncă dacă dispun de un certificat eliberat de angajator, potrivit Agerpres.

De asemenea, ei pot chiar părăsi Wuhan pentru a se duce în alte părţi din provincia înconjurătoare Hubei dacă sunt testaţi negativ cu COVID-19 şi au un certificat medical.

Răspândirea coronavirusului în această metropolă a determinat la 23 ianuarie punerea sa în carantină. Aproape toate celelalte oraşe din provincia Hubei i-au urmat rapid exemplul.

Populaţia avea interdicţie de a depăşi limitele spaţiului de rezidenţă.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și