Potrivit credinței populare, postul Paștelui este împărțit în două perioade: postul Păresimilor și postul Paștelui., potrivit calendarului ortodox.

Ce nu se consumă în postul Paștelui

Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui. Lăsatul secului de brânză, în creștinism e una din cele două lăsaturi are secului, și anume ziua sau zilele de frupt tocmai înainte de intrarea în păresimi.

În riturile apusene, precum și în unele dintre riturile răsăritene, lăsatul secului de brânză și lăsatul secului de carne au loc deodată. În ritul bizantin primul are loc cu o săptămână înaintea celui de-al doilea.

Pe 22 februarie, este și lăsatul secului de lactate, iar în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.

La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni, potrivit crestinortodox.ro.

De ce se postea în trecut

În trecut, motivul principal al postirii era pregătirea catehumenilor, persoană adulte pregătite să fie botezate de Paști și să intre în biserică. În zilele noastre, Postul Paștelui sau Postul Mare a devenit firesc, fiind o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului.

Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui 2021

În perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează pentru că această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce.


Preluare: b1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și