CCR a discutat joi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin.(2) și art.26 alin.(3) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, a art.75 lit.b) din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali și a art.46 alin.(1) din Legea 215/2001 a administrației publice locale.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis: a admis excepția de constituționalitate și a constatat că dispozițiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma `aceeași funcție` se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art.1 din aceeași lege; a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a art.16 alin.(3) din Legea 176/2010 și art.75 lit.b) din Legea 393/2004; a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a art.46 alin.(1) din Legea 215/2001", se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Surse judiciare au precizat, joi, pentru AGERPRES, că interpretarea dată de CCR este în sensul că interdicția de a ocupa a funcție pe o perioadă de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcțiilor eligibile prevăzute de Legea 176/2010, și nu doar funcției deținute la momentul respectiv.

CCR a statuat, potrivit acelorași surse, că sintagma "aceeași funcție" de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 se interpretează în sensul "orice funcție eligibilă" dintre cele enumerate la art. 1 din același act normativ, unde sunt prevăzute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligația declarării averii și intereselor.

Art. 25 alin. (2) prevede: "Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Curții de Apel Cluj — Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal.

Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și