Dincolo de sport, de fermitate, de putere, inteligenta, Cristian Niculescu-Tagarlas duce in fiecare expeditie, in suflet, o bucatica de Baia Mare. Este si va ramane un baimarean de isprava.

In expeditia de acum va ataca “Santinela de piatra” – Aconcagua 6962m.

Este cel mai inalt varf al Americii de Sud si cel mai inalt de pe glob, din afara Asiei. Aconcaguaeste inclus in circuitul “Seven Summits”, o provocare sportiva care consta in escaladarea celor mai inalte varfuri de pe cele sapte continente. Aconcagua se gaseste in Anzi, in provincia Mendoza, Argentina. Obstacolele principale pe drumuri inspre varf tin de efectele altitudinii inalte asupra corpului fiecarui individ si temperaturile scazute, intensificate de vant.

“Ca pregatire pentru ascensiunea acestui varf, am ales, in ciuda inaltimii sale deloc impresionante, muntele Fitz Roy – vf. Mojon Rojon dinPatagonia. Un munte periculos chiar si pentru alpinistii profesionisti si experimentati. Periculozitatea muntelui vine sub forma versantilor de granit, ceea ce face ca orice operatiune de escaladare sa se transforme intr-o aventura extrema (in prezent, in medie, circa 50 de persoane urca si coboara in siguranta de pe Everest; Fitz Roy este escaladat cu succes doar o singura data pe an!).

M-am tot gandit sa provoc destinul si totodata sa sustin imaginea orasului meu, Baia Mare, purtand-o acolo unde-i este locul – la cele mai mari inaltimi. Am primit de la primarul de Baia Mare steagul municipiului pentru a il pune pe varful cel mai inalt al Americii de Sud.

Un om, si prin extensie o comunitate, au nevoie de un tel, idealuri si multe calitati si sacrificii pentru a le atinge”, a spus Cristian Niculescu-Tagarlas.

“Seven Summits” este un proiect extreme de ambitios, mai ales din perspectiva celui care si l-a propus, o persoana care nu si-a adjudecat statutul de alpinist, fiind antrenat doar pentru o viata normala, dar cu ajutorul vointei si asumarea riscurilor inerente si-a propus sa duca stema orasului natal pe toate continentele si respectiv pe cele mai inalte varfuri.

“Consider ca atingerea acestui obiectiv poate sa determine o crestere semnificativa a coeziunii comunitare, a prestigiului cetatii si a mandriei locale. Dezvoltarea unei comunitati nu se poate realiza in absenta unui spirit unificator si al unui sentiment general de patriotism local.

Dupa cucerirea celor mai inalte varfuri din Europa si Africa, respective Elbrus si Kilimanjaro, urmeaza cucerirea “Santinelei de piatra” – Aconcagua. Ascensiunea acestui varf presupunand anduranta si adaptabilitatea la altitudine”, a spus Niculescu-Tagarlas.

Traseul va cuprinde 21 de zile. Dintre care primele 3 sunt alocate plecarii de pe aeroportul Otopeni, escala si continuare spre America de Sud, sosire pe aeroportul din Mendoza si obtinerea permisului de intrare in parc. Zilele 4,5 si 6 – primele zile pe munte si inceperea procesului de aclimatizare, respectiv de la 2725 m la 3390 m si 3390 m la 4300m. Ziua 7 este de rezerva, respectiv de aclimatizare si odihna.

A 8-a zi – tur de aclimatizare pe varful Bonete 4920 m, instalare in tabara de baza Plaza de Mulas (considerata a doua cea mai mare tabara din lume dupa Everest Base Camp). Ziua 9 si 10 – tur de aclimatizare pana la tabara Canada 5050m. Ziua 11 si 12 – tur de aclimatizare si stabilire in tabara Nido de Condores 5550m. Ziua 13-14 – tur de aclimatizare si stabilire in baza Colera 5970m. Ziua 15 – ascensiunea celui mai inalt varf al celor doua Americi (timp de urcare estimat 8-12 ore). Ziua 16 si 17 – coborare pana in tabara Plaza de Mulas si iesire din parcul national Aconcagua. Zilele 18-19 sunt planificate ca zile de rezerva in caz de vreme rea. Ziua 20, respectiv 21 – drumul spre casa, escala si sosire la Bucuresti.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și