Pentru a strâge banii necesari, în 2 iunie este organizat un cros la care sunt invitați să participe toți cei care doresc să sprijine bolnavii de epilepsie.

Participanții la cros trebuie să știe că vor achita o taxă de 70 de lei, bani care vor fi donați pentru înființarea și dotarea cabinetului medical. În plus, acțiunea mai are și un alt scop. „Încercăm să atragem atenția asupra stigmatului social la care sunt supuse persoanele care suferă de epilepsie. De la banalul permis de conducere, pe care un bolnav de epilepsie nu îl poate obține, până la problemele legate de un loc de muncă, legate de relații sociale, relațiile de familie. O persoană care suferă de epilepsie are rețineri inclusiv la a se duce la festivitatea de premiere a copilului la școală, pentru că s-ar putea să aibă chiar acolo o criză și să nu aibă copilul de suferit”, a precizat Vasile Vlașin, organizatorul evenimentului, din partea Asociației Părinți Salvatori.

El a mai arătat că este necesară o altă abordare, chiar o educație în ceea ce privește pacienții cu această afecțiune. „În cultura populară, epilepsia este încă tratată ca o posedare, ori pedeapsă divină și din cauza asta foarte mulți pacienți sau bolnavi nu se duc la medic. Prea puțini ajung la un specialist care să le facă o investigație detaliată, în stare de veghe și în somn, pentru că cele mai multe descărcări au loc în somn. Nu există aparatură, nu există centre medicale specializate unde să se poată pune cu adevărat un diagnostic, decât în centrele universitare”, a mai menționat el.

Pentru deschiderea cabinetului sunt necesari 25.000 de euro, bani cu care cabinetul va fi înființat și dotat cu aparatura necesară, un aparat video EEG care va fi conectat la rețeaua de Telemedicină în Epilepsie. Centrul este de tip “call center” online în care medici și psihologi își oferă expertiza, însă include și o platforma offline de orientare medicală și va reprezenta o sursă de informare sigură și competentă pentru pacienți și aparținătorii acestora. În România mai există șase astfel de centre, iar în cursul acestui an se mai înființează patru, unul fiind cel din Baia Mare. Centrele de Epilepsie și Monitorizare EEG sunt conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate.

Crosul va fi organizat în 2 iunie, la ora 10.00, iar plecarea va fi din în parcarea supermarketului Auchan din Baia Mare. Traseul de cinci kilometri va trece pe bulevardul București, str. 22 Decembrie, str. Avram Iancu, apoi prin Piața Păcii, iar sosirea va fi în Centrul Vechi, estimându-se că până la ora 11.00 va ajunge toată lumea.

În România sunt aproape 400.000 de bolnavi de epilepsie, însă înregistrați sunt doar 130.000. În Maramureș există aproximativ 10.000 de persoane afectate de această boală. Conform statisticilor, 40% dintre pacienți pot fi vindecați, dacă fac tratamentul potrivit. Ceilalți pot beneficia de ameliorări considerabile, reducând frecvența crizelor de până la una la trei ani.

Crosul Epilepsy Challange este cel mai mare eveniment caritabil al anului 2018 și va avea loc simultan în 10 orașe din țară.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și