Potrivit sursei citate, de la 1 aprilie, bărbații vor cheltui pe combustibil cu 100 de lei mai mult decât femeile. Astfel, la un rulaj mediu anual de 12.800 de kilometri, dintre care 65% parcurși în oraș, femeile vor scoate din buzunar pentru combustibil 6.400 de lei, cu 410 lei mai mult decât în prezent.

De cealaltă parte, la un rulaj mediu anual de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în oraș, bărbații vor plăti pe combustibil 7.900 de lei, cu 510 lei mai mult decât până la 1 aprilie.

"Deși procentajul kilometrilor parcurși în localitate este mai redus decât cel al femeilor, bărbații vor fi mai afectați de mărirea prețului la carburant decât acestea. Astfel, diferența de cost suportată de bărbați vs. femei va fi de 100 de lei în defavoarea bărbaților", se notează în concluziile cercetării.

Analiza Daedalus Millward Brown și VeziCatFace.ro arată că scumpirea se va resimți cel mai mult în buzunarele celor care conduc mașini cu motoare mari și consumuri ridicate.

În aceste condiții, un posesor de mașină cu motor pe benzină de peste 2.500 centimetri cubi va plăti anual, în medie, cu 160 de lei mai mult decât cineva care deține o mașină cu o capacitate cilindrică între 2 și 2,5 litri. În cazul motorinei, această diferență va fi de 125 de lei.

Pe de altă parte, odată cu mărirea accizei la carburanți, românii vor trebui să scoată anual din buzunar mai mulți bani pentru același număr de litri de combustibil.

Efectul va fi, însă, că la fiecare plin în valoare de 300 de lei șoferii vor alimenta cu circa 3,5 litri mai puțin. În termeni practici, acest lucru înseamnă că un român care deține o mașină din clasa compactă va circula cu circa 50 de kilometri mai puțin având același buget.

"Spre exemplu, un bărbat posesor al unei mașini cu motor de 1,6 litri pe benzină și consum de 5,9 litri/100 km (extraurban) și 10 litri/100 km (urban) consumă anual 1.245 de litri pentru care plătește la prețul/litru din prezent circa 7.400 de lei. Cu acest buget, bărbatul parcurge în jur de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în interiorul orașului. De la 1 aprilie, însă, deși dispune de același buget, șoferul în cauză va putea merge doar 14.200 km, cu circa 1.100 km mai puțin într-un an", se explică în studiu.

Acesta a fost realizat pe baza datelor de consum specificate de producătorii auto. Informațiile referitoare la rulajul mediu anual și raportul urban/extraurban au fost preluate dintr-un studiu anterior realizat de portalul specializat VeziCatFace.ro, alături de Daedalus Millward Brown, pe un eșantion de 7.004 proprietari de autoturisme din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Eroarea de eșantionare este de +/-2%.

Începând cu data de 1 aprilie, carburanții se scumpesc cu circa 40 de bani pe litru, după aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenți.

În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final în cazul benzinei și 26% la motorină.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a precizat că banii din acciza pe carburant, ce va fi introdusă la 1 aprilie, vor fi direcționați către buget și de acolo spre infrastructură și alte proiecte bugetare.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și