La Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cea mai mare unitate medicală din Moldova, ajungeau anul trecut în ianuarie 15-20 de pacienţi pe zi cu infecţii respiratorii acute. Acum au fost zile fără nici un bolnav.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: “Cazurile care s-au prezentat au fost forme simple, care au fost evaluate în urgenţă şi au mers cu tratament la domiciliu. Faptul că a existat distanţare socială, purtarea măştii, spălarea mâinilor, a ajutat.”

În ianuarie anul trecut, 120 de pacienţi ajunseseră la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în stare gravă şi mai bine de un sfert au fost transferaţi la Terapie Intensivă pentru că au făcut complicaţii.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: “Dacă în acest an s-au înregistrat aproximativ 2.500 de viroze şi aproximativ 500 de pneumonii, ei bine, la începutul anului 2020, erau 6.900 de viroze respiratorii şi aproximativ 1.500 de pneumonii.”

Nici medicii de familie nu au fost la fel de solicitaţi de pacienţi răciţi sau cu gripă ca în alţi ani.

Dr. Dana Popescu, medic de familie, membru al Colegiului Medicilor Iaşi: “Nu îmi amintesc să fi avut un astfel de an, nu avem termini comparabili, nu exista să mai fi avut un an cu atât de puţine infecții respiratorii.”

Şi în Timiş a scăzut considerabil numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii, cu aproape 20% faţă de anul trecut. În schimb, cazurile de gripă au crescut.

Chiar dacă nu sunt la fel de multe îmbolnăviri, specialiştii atrag atenţia să nu ne tratăm singuri şi să mergem la medic atunci când este cazul.

Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași: “Dacă observăm că simtomatologia persista, vorbim de dureri musculare, dureri articulare, nas înfundat, rinoreea, adică ne curge nasul, febra înaltă. Este obligatoriu să ne prezentăm cât mai repede la medicul specialist.”

Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că, în perioada 11-17 ianuarie, la nivel naţional au fost înregistrate aproximativ 31.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 70% mai puţine faţă de acceași perioadă a anului trecut. Cât priveşte cazurile de gripă, în aceeaşi perioadă, în spitale au fost diagnosticate cu boala 6 persoane, cumparativ cu aproape 1.400 de cazuri anul trecut. În plus, nu au fost raportate nici decese cauzate de gripă. În sezonul trecut, 73 de persoane au murit din cauza gripei.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și