„Necesitatea deplasării în regim de urgenţă, nu numai a ambulanţelor, ci inclusiv a pompierilor, există. Clar, o astfel de bandă ar fi benefică, dacă ar exista. Ar fi bune până şi pe drumurile comunale. Urgenţa e, până la urmă, urgenţă. Necazul este că noi trăim într-o lume plină de lipsuri şi la capitolul acesta, al infrastructurii rutiere, al reţelei de drumuri. Lipsurile sunt mari. Începând de la calitate şi ajungând până la astfel de dotări ale drumurilor publice”, a declarat Ioan Cârlig, de la Biroul Poliţiei Rutiere.

„Ar fi normal ca drumurile să treacă prin afara localităţilor”

Acesta a adus în discuţie şi Drumul European 58, unde nu există decât o bandă pe sens, şi aici lipsind banda de urgenţă. „Puţine tronsoane de drum sunt cu mai multe benzi. Un exemplu ar fi bulevardul Independenţei, dar sunt porţiuni mici de drum. S-au făcut reabilitări de drumuri, dar nu prea s-au făcut lărgiri, nicidecum o bandă suplimentară de urgenţă. Sunt probleme la exproprieri şi, trecând prin localitate aceste drumuri, e imposibil.

În România e specific ca drumurile importante să treacă prin localităţi, ceea ce nu e tocmai bine. Ar fi normal ca drumurile naţionale şi cele europene să treacă prin afara localităţilor, pentru o circulaţie în transit. Foarte multe localităţi sunt filiforme – Satulung, Lăpuşel – adică sunt aşezate de-a dreapta şi stânga drumului şi atunci avem foarte multe accidente. Dacă am avea drumuri care să ocolească localităţile, cu siguranţă că altfel s-ar pune problema; am avea şi acele benzi de urgenţă”,a adăugat Cârlig.

„Lumea este nemulţumită că se aud atâtea sirene”

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Maramureş recunosc că aceste benzi de urgenţă, dacă ar exista, ar duce la o reducere semnificativă a timpilor de intervenţie în cazul unor accidente rutiere. În plus, în cazul accidentelor unde sunt ambulanţe implicate, legislaţia nu dă dreptate ambulanţei, ci se dă culpă comună.

„Ar fi foarte important să existe o astfel de bandă şi pe drumurile noastre. Atunci indicele de promptitudine la deplasare, la solicitare, de preluare a pacientului şi de plasare în unitatea sanitară de specialitate ar fi foarte bun. Acum lumea este nemulţumită că se aud atâtea sirene şi că facem exces. Dar sunt foarte multe maşini, este foarte mare traficul şi lumea nu înţelege că, pentru aparţinători, acele minute de aşteptare până ajunge ambulanţa par ore. Dacă ne-am transpune fiecare în locul celuilalt, nu ar mai fi problemele de acum. Am avea banda respectivă, ne-am încadra şi nu ar mai fi nicio problemă.

Acum, în cazul accidentelor de circulaţie în care sunt implicate ambulanţele, legislaţia nu dă dreptate ambulanţei, ci se dă culpă comună. Chiar dacă ambulanţa are o urgenţă, sunt pornite semnalele sonore şi luminoase şi un şofer a fost neatent şi ambulanţa l-a lovit în spate, se dă culpă comună. Cu o bandă de urgenţă nu mai trebuie modificată nici legislaţia, pentru că pe banda respectivă vor circula, probabil, echipajele ambulanţei, ale poliţiei şi ale pompierilor”, a declarat Ioana Cătană, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţeană Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și