Activitatea de cercetare penală a înregistrat un trend crescător astfel că în primele 6 luni ale acestui an poliţiştii de investigare a fraudelor au soluţionat 454 dosare penale, 178 dintre acestea privind infracţiuni de evaziune fiscală, reuşindu-se recuperarea unui prejudiciu de peste 4100000 lei.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 120 grame metale preţioase, mărfuri în valoare de 5332 lei, aparate de jocuri mecanice, valută şi suma de 8501 lei numerar.

De asemenea, în urma bunei colaborări cu alte structuri ale poliţiei şi instituţii de aplicare a legii în domeniul economico - financiar au fost organizate acţiuni în urma cărora au fost confiscate 3155 litri alcool şi băuturi alcoolice, 11 autoturisme utilizate de comercianţi în transportul ilicit de mărfuri, în special produse din tutun şi produse de panificaţie precum şi suma de 1080 euro.

Având în vedere prioritatea naţională privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş au desfăşurat ample activităţi în domeniu context în care constatarea infracţiunilor de evaziune fiscală a crescut cu 66,6%, faţă de perioada similară a anului trecut. Domeniile de acţiune stabilite în conformitate cu specificul infracţionalităţii din judeţul Maramureş, care vor fi avute în atenţie în perioada următoare sunt: evaziunea fiscală în domeniul comercializării produselor din tutun, evaziunea fiscală în domeniul producţiei şi comercializării alcoolului şi băuturilor alcoolice, evaziunea fiscală în domeniul exploatării şi prelucrării materialului lemnos şi evaziunea fiscală în domeniul construcţiilor şi comerţului cu materiale de construcţii.

Ofiţerii de investigare a fraudelor au acţionat cu operativitate şi fermitate şi au efectuat în acest sens 24 percheziţii domiciliare, 4 percheziţii de autoturisme şi au reţinut 9 persoane pe numele cărora au fost întocmite dosare penale.

În conformitate cu planul de acţiune ,,TVA ilicit”, care se află în derulare, poliţiştii au verificat 60 de societăţi comerciale şi au constatat 74 de infracţiuni şi 58 de contravenţii, ce au fost sancţionate cu amenzi în sumă de 32500 lei.

Pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în activitatea de turism, au fost organizate 5 acţiuni în cadrul cărora au fost verificate 25 unităţi turistice şi au fost constatate 3 infracţiuni şi 13 contravenţii sancţionate cu amenzi în valoare totală de 18500 lei.

Pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul închirierii autoturismelor/microbuselor şi evidenţa autovehiculelor înmatriculate în alte state, pe raza judeţului au fost organizate 29 acţiuni în urma cărora au fost constatate 3 infracţiuni şi au fost aplicate amenzi în valoare de 10000 de lei.

În luna aprilie 2013 poliţiştii din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, combatere a criminalităţii organizate, ordine publică, investigaţii criminale şi analiza informaţiilor, sub coordonarea unui ofiţer specialist din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au desfăşurat o amplă acţiune în judeţul Maramureş pentru identificarea şi sancţionarea ilegalităţilor în domeniul jocurilor de noroc de tip ,,slot-machine”.

Au fost verificate 264 de săli/spaţii în care se desfăşoară jocuri de noroc, au fost constatate 16 infracţiuni şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 50000 de lei. De asemenea, au fost indisponibilizate 45 aparate de jocuri evaluate la 315000 de lei.

Au fost organizate periodic acţiuni în vederea depistării depozitarilor, transportatorilor şi comercianţilor cu produse din tutun de provenienţă ucraineană, context în care, la nivelul judeţului Maramureş, din cantitatea totală de pachete de ţigări confiscate, poliţiştii au confiscat peste 10000 pachete, reprezentând 32%.

În domeniul combaterii faptelor de corupţie, au fost constatate 144 infracţiuni comise de 74 de persoane, pe numele cărora poliţiştii au întocmit dosare penale. Majoritatea au fost infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie restul fiind infracţiuni de trafic de influenţă, dare şi luare de mită.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş are ca obiectiv şi pentru a doua parte a anului asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniile de referinţă: evaziune fiscală, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda, corupţia şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și