În noaptea de 27 spre 28 septembrie se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara. „Vizibilă parțial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea de la noi, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, anunță Observatorul Astronomic.

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 și se termină pentru noi în jurul orei de 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 și 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopții, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aprox. 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 7:16).

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.


Preluare: B1TV.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și