Fumătorii care nu se vor conforma legii riscă amenzi între 100 şi 500 lei. De cealaltă parte, patronii de localuri trebuie să le reamintească clienţilor că în local (spaţiu public închis, nu terasă descoperită) fumatul este interzis din 17 martie 2016 şi vor fi amendaţi atât ei, clienţii, cât şi proprietarii localurilor. Amenda pentru proprietarii spaţiilor publice închise porneşte de la 5.000 lei pentru prima abatere şi poate ajunge până la 15.000 lei şi închiderea afacerii, mai arată wall-street.ro.

„Cine va dori, va fuma afară”

Proprietarii de localuri din Baia Mare încă nu au început pregătirile necesare implementării legii, dar un lucru este sigur – fumatul va fi strict interzis. Chiar şi în locurile unde spaţiul era destinat doar fumătorilor se va aplica legislaţia, deşi încă nu se ştie câte din cafenelele sau restaurantele din municipiu vor şi amenaja locuri speciale în aer liber pentru clienţii sau angajaţii fumători.

„Pur şi simplu nu se va mai fuma. Din data de 16 – chiar eu voi lucra atunci – se vor lua toate scrumierele. Cine va dori , va fuma afară. La noi însă, nu va fi o problemă chiar atât de mare. Lumea vine aici să mânânce, dimineaţa la cafea oricum nu e multă lume. Iar majoritatea clienţilor noştri sunt deja obişnuiţi cu asta. Din ce ştiu eu, nu se va amenaja nimic special pentru fumători. Vara avem o terasă mică şi-atunci vor putea fuma acolo”,a menţionat angajatul unui restaurant băimărean.

„Atât de mari sunt amenzile, încât nu merită să riscăm”

Înainte de această lege, exista o altă prevedere care obliga patronii de localuri să creeze în interior spaţii pentru fumători şi nefumători. Mulţi au investit în amenajare şi aparatură, pentru ca acum să fie forţaţi să cheltuie din nou bani, pentru un alt spaţiu destinat fumătorilor, de data aceasta afară.

„Ne-a forţat legea să creăm spaţiu pentru fumători. Am investit, am oferit toate condiţiile, iar acum banii aceia sunt daţi degeaba. Trebuie să investim din nou.

Nu ştiu cât ne va costa, pentru că spaţiul trebuie să fie şi funcţional, şi estetic. Cert este că, deşi avem spaţiu expres pentru fumat, nici acolo nu se va mai fuma. Vom pune afişe vizibile şi îi vom urmări, îi vom ruga frumos să-şi stingă ţigara, dacă e cazul. Nici personalul nu va mai avea voie. Atât de mari sunt amenzile, încât nu merită să riscăm. Ştiţi cum va fi? O vânătoare. Mereu vom fi cu ochii în patru să vedem care fumează şi care nu”,a spus, la rândul său, Dana Ilieş, administrator de pizzerie.

Legea antifumat se aplică tuturor spaţiilor publice închise, indiferent de destinaţie. Potrivit legii, un spaţiu este considerat închis dacă are trei pereţi. De aici, rezultă că fumatul va fi permis doar afară, eventual pe o terasă, dacă se poate amenaja una. „Ni s-a spus că, din 15 martie, nu se va mai fuma deloc. Clienţii obişnuiţi să fumeze aici vor trebui să iasă afară. În niciun caz nu se va mai fuma în interior”, explică şi Simona Mezei.

„De fumat nu cred că ne vom lăsa”

În cazul în care proprietarii nu vor avea posibilitatea de a realiza o zonă exterioară pentru fumători, aceştia vor fi nevoiţi să-şi ducă viciul în spaţiul public.„Măsura e proastă. Om arunca chiştoacele pe domeniul public. De fumat nu cred că ne vom lăsa. Poate o să consumăm acasă mai mult”, opinează R`zvan, un fumător. La aceeaşi masă cu el, un altul, Bogdan, crede că „în 16 martie, se deschid terasele şi până la toamnă se uită”.Dacă acum vremea se încălzeşte, iar condiţiile pentru a fuma afară sunt relativ bune, nimeni nu ştie cum va fi pe timp de toamnă sau iarnă.

Metodologia de aplicare, nefinalizată

Normele pentru aplicarea legii antifumat (nr. 15/2016) nu au fost încă definitivate. Prima variantă a acestora impune restricţii aplicate balcoanelor, teraselor, chiar şi maşinilor de serviciu sau spaţiului comun al blocurilor.Schiţa normelor de aplicare defineşte spaţiul public ca fiind unul accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau dreptul de acces – restaurantele, cafenelele, discotecile, cluburile, pizzeriile, spaţiile autorităţilor locale sau centrale, dar şi cele destinate activităţilor sportive, expoziţionale sau comerciale.

Spaţiul închis reprezintă, potrivit autorităţilor, o zonă care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitată de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau caracterul lor (temporar/permanent).

„Atâta timp cât există un tavan şi cel puţin doi pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat «spatiu închis»”,se menţionează în lege.Normele de aplicare fac însă diferenţa între corturile cu un perete şi cele cu doi pereţi, în primul putându-se fuma, iar în cel de-al doilea, nu.

Maşina de serviciu şi taxiul, considerate locuri de muncă

Mai mult decât atât, nu se va mai putea fuma nici la locurile de muncă, chiar dacă este amplasat într-un apartament proprietate privată.Maşina de serviciu şi taxiul sunt şi ele considerate locuri de muncă. În consecinţă, legea se va aplica şi în cazul lor. Singurele persoane care vor putea fuma într-un spaţiu public închis sunt deţinuţii sau cele din căminele pentru bătrâni.

Potrivit legii, „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu excepţia prevederilor lit. a), b) şi c) ale art. 10, unde constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne”.

Spaţiile în care fumatul nu va fi permis vor trebui marcate cu indicatoare prin care să se indice „Fumatul interzis” şi folosirea „simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală”, explică actul normativ.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și