Este vorba despre Legea 123/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, lege care aduce o serie de noutăți în ceea ce privește disconfortul olfactiv.

Potrivit legii, disconfortul olfactiv este definit ca fiind efectul “generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare”.

Conform prevederilor legale care au intrat deja în vigoare, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, este cea care impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale, condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației norme care vor fi preluate în actele de reglementare ce vor fi emise de agențiile petru protecția mediului.

“Toți agenții economici care pot genera disconfort olfactiv vor elabora un plan de gestionare a acestuia iar îndeplinirea măsurilor din programul pentru conformare și măsurile stabilite în planul de gestionare a disconfortului olfactiv sunt obligatorii.

Operatorul economic/Titularul care desfășoară activități pentru care este necesară obținerea autorizației/autorizației integrate de mediu ia toate măsurile necesare pentru prevenirea disconfortului olfactiv astfel încât să nu afecteze sănătatea populației și mediul înconjurător”, precizează Garda de Mediu.

Persoanele juridice sunt obligate să ia măsuri de reducere a emisiilor de miros și în situația în care prevenirea emisiilor de substanțe cu puternic impact olfactiv nu este posibilă din punct de vedere tehnic și economic.

Legea mai sus amintită stipulează că persoanele fizice și juridice au o serie de obligații de respectat și anume să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfășurarea unor activități generatoare de disconfort, disconfort olfactiv pentru populație în anumite zone ale localităților, cu predominanță în spațiile destinate locuințelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii și agrementului, unități sanitare și unități de învățământ precum și să controleze cu scop preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecției mediului și care pot crea disconfort olfactiv.

“În cazul zonelor rezidențiale în vecinătatea cărora se desfășoară activități existente cu impact olfactiv la care distanța minimă de protecție sanitară în vigoare nu este respectată, operatorul/titularul activității are obligația să ia toate măsurile necesare în vederea diminuării disconfortului produs, prin implementarea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv avizat de autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate și/sau autoritatea administrației publice locale, după caz”, se mai arată în documentul citat.

“Eu aș zice că era nevoie de o astfel de lege. Dacă mergi către Săcălășeni miroase groaznic de la groapa de gunoi a orașului și trebuie să stai cu geamurile închise la mașină. Îmi imaginez ce discomfort este pentru cei care stau în zonă, care stau cu geamurile închise, că nu poți respira de mirosul pestilențial. Nu mi se pare normal și nu cred că e sănătos”, spune Raul M.

“Foarte bine, că am muncit în Spania și acolo te amendează dacă deranjezi vecinii cu mirosuri, ești reclamat. Nu se discută. Fermele de porci, gropile de gunoi, aici cred că avem probleme cu mirosurile. Dar și scara blocului sunt vecini care gătesc peste măsură și împut toată scara, alții fumează și se simte în tot blocul și astfel de legi ar trebui aplicate și aici. Nu e normal ca eu să stau în casă cu miros de țigară că vecinul meu de la parter fumează în baie. Tot fumul urcă la mine în apartament”, adaugă Mihaela B.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și