şi m-am gândit că pe la noi e şi în acest domeniu, al botezării copiilor, un haos care contribuie la definirea personalităţii noastre colective. Haos, într-adevăr, este. Pe someseanul.ro am putut citi:
„În Anuarul Statistic al României figurau prenume ca Paracetamol, Termopan, Împărăteasa, Papanaş sau Televizor.”

Sunt şi altele (date de aceeaşi sursă): Superman, Bred (cu numele de familie Pit), Sentiment Brusli (2 prenume), Miss-America, Mihai-Eminescu, Tom-Mac Bil-Bob-Constantin (toate cele 5 prenume aparţinând aceleiaşi persoane),
Şi gandul.info are informaţii despre acest subiect:
„Sunt şi unele cazuri, când părinţii aleg nume mai ciudate. Anul trecut un copil a fost numit ÎMPĂRĂTEASA, 16 bebeluşi au primit numele de MERCEDESA, iar 32 de nou-născuţi au fost numiţi PIPI.”
Tasta.ro vine cu informaţii statistice interesante:
„Cu prenumele Strugurel figurează 192 de insi, Portocala – 65 de persoane, Ministru – 22, Lămâia – 18, Poliţia – 3, Justiţia – 2, Semafor -1”.

Haosul despre care scriam ceva mai sus se observă destul de uşor. Străinătatea ne întinde o mână de ajutor şi nu ne lasă singuri. Sunt situaţii inacceptabile şi pe la alţii. Asta nu înseamnă că la noi ar trebui să (mai) fie...

Acelaşi site tasta.ro dă exemple despre prenumele ciudate pe care le putem găsi pe la alte popoare:

1.Noua Zeelandă
„Legea interzicerii numelor de botez în Noua Zeelandă se bazează pe “bun simţ”. De aceea, numele Tatula Does the Hula From Hawaii (Tatula dansează Hula din Hawaii), care aparţinea unei fetite de 9 ani, a fost dezbătut in instanţă, cu ocazia luptei pentru custodie a părinţilor. Judecătorul aferent cazului, care s-a pronunţat impotriva unui nume “botjocoritor pentru copil”, a menţionat şi alte nume de botez pe care le-a decretat ilegale: Fish and Chips (Peşte si Cipsuri, aparţinând unor gemeni), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy şi Sex Fruit. In mod curios, Number 16 Bus Shelter (Depoul de autobuze numarul 16) si Violence (Violenţa)au fost permise…”

2.Italia
„In 2008, instanţa a interzis unui cuplu italian să îşi boteze copilul Venerdi (Vineri). Judecătorul s-a gândit că numele, inspirat de “Robinson Crusoe”, i-ar cauza băiatului multe neplăceri pe viitor, insecurităţi şi un profund sentiment de instabilitate. Ca răspuns, parinţii băiatului au ameninţat că urmatorul copil se va numi Mercoledi (Miercuri).”

3.Suedia
“Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116” este chiar numele pe care un cuplu din Suedia a incercat, in 1996, sa il dea copilului lor. Aparent, numele se pronunta “Albin” iar parintii l-au ales ca forma de protest impotriva legilor stricte ale Suediei referitoare la numele de botez. Straniu, dar numele – Metallica, IKEA, Veranda si Q. “Google” a fost acceptat.”

4.China
„Cu o populatie de peste un bilion, gasirea unui nume de botez original in China poate fi destul de greu. Probabil acesta este motivul pentru care un cuplu chinez a decis sa isi numeasca copilul “@”, care in simbolurile chinezesti seamană cu expresia “iubeste-l”. Autoritatile nu s-au lasat insa impresionate.”

5.Germania
„Germania are un intreg departament care supervizeaza numele de botez pe care parintii le propun. “Miatt” a fost respins din cauza faptului ca nu evidentia clar sexul copilului, insa oare care a fost problema cu Stompie (Chistoc), Woodstock sau Gramofon?”

6.Portugalia
„Inainte de a-ti numi copilul in Portugalia, mai bine ar fi sa consulti documentul de 80 de pagini emis de guvernul portughez. Vei descoperi ca este destul de strict si…oarecum aleatoriu, intrucat Tomas este permis, insa Tom nu. Pe langa acest exemplu, mai exista in jur de 2.000 de nume de botez respinse pe lista, inclusiv Ovnis (Obiect Zburator Neidentificat, in portugheza).”

7.Japonia
„In 1993, un parinte japonez si-a numit fiul Akuma (care in traducere literara inseama Diavol). Autoritatile au vazut cazul ca un abuz al drepturilor parintilor si au dezbatut in instanta renumirea copilului. In cele din urma, juniorul a capatat un nou nume de botez, mai putin demonic…”

E clar că şi la noi ar trebui nişte reguli precise depre numele pe care părinţii îl dau copiilor. Neavând reglementări foarte exacte în alte domenii, să ne mire faptul că prenumele pot fi atât de fanteziste, sau că uneori părinţii au mintea foarte apropiată de cea a copiilor lor nou-născuţi. Cum poate cineva să spună, de exemplu, că a petrecut sărbătorile la Semafor acasă şi să fie crezut?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și