Medicii de specialitate maramureşeni au început să poarte de luni o banderolă albastră pe mână, în semn de protest faţă de suprasolicitarea personalului din sistemul sanitar şi solicită, printre altele, acordarea de sporuri conform legii şi o mai bună finanţare a spitalelor. Acţiunea de protest a fost iniţiată de Camera federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală „Hipocrat” din România, iar în judeţul nostru ea a fost organizată de Uniunea Sindicatelor Teritoriale „Cartel Alfa” Maramureş.

„|n Maramureş sunt în jur de 210 de medici de toate specialităţile care au intrat în gevă japoneză. Activitatea se desfăşoară normal, doar că medicii poartă banderole albastre. Sunt cinci revendicări mari pe care le avem, precum aplicarea prevederilor Legii 284 din 2010 privind salarizarea unitară, dar nu raportat la valoarea de referinţă de 650 lei cât era atunci salariul minim brut pe economie, ci la 1.250 lei, cât este acum. La fel, cerem şi acordarea tuturor sporurilor, conform dispoziţiilor legale. De exemplu, pentru condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat. O altă revendicare este respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus şi reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă destul de mare, mai mult volumul de activitate este mult mai mare pe perioada de înlocuire. Dorim şi asigurarea în regim gratuit a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicina de familie”, a declarat Gheorghe Florin Hossu, preşedintele „Cartel Alfa” filiala Maramureş.

Creşterile salariale de 25% nu sunt acoperite

Acesta a precizat că finanţarea spitalelor prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş nu acoperă creşterile salariale de 25%. „Mai este o mare problemă. S-au făcut creşteri salariale de 25%, dar contractele cu Casa de Asigurări s-au modificat doar pentru a acoperi o creştere slarială de 20%. Rămâne în aer un 5%. Sunt neconcordanţe care apasă pe umerii managerilor de spitale. Greva a început luni şi ar trebui să ţină toată luna, dar nu ştim ce va mai urma. Vor fi mai puţine ieşiri în stradă, pentru că este mai greu să ieşim cu medicii în stradă, având în vedere că majoritatea timpului ei sunt în spital şi trebuie să ţinem cont şi de pacienţi. Dar vom găsi metode de a atrage atenţia că nu este funcţionabil sistemul. Federaţiile semnatare atrag atenţia că în lipsa unei decizii rectificaţive solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea partială a activităţii”, a declarat Florin Hossu, preşedintele Cartel Alfa Maramureş.

Medicii de familie, solidari cu colegii de breaslă

Pe lângă medicii de specialitate şi medicii de familie au hotărât să-şi arate sprijinul faţă de această acţiune de protest şi s-au alăturat grevei japoneze. Aceştia au precizat că doresc rezolvarea problemelor platformei electronice, pentru a-şi putea desfăşira activitatea în mod normal.

„Medicii de familie s-au alăturat grevei japoneze şi toată săptămâna vom sta în grevă. Joi vom participa la un miting de protest în Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii şi vedem apoi, vineri sau sâmbătă vor fi discuţii cu ministrul Sănătăţii. Este o activitate de atragere a atenţiei, o formă de protest fără încetare a activităţii pentru că pacienţii au nevoie de sprijinul nostru şi nu ne putem permite să ne lăsăm pacienţii nevăzuţi şi netrataţi. Nu consider că închisul cabinetelor este o soluţie. Ne dorim o bună funcţionare a paltformei informatice a sistemului de asigurări de sănătate, lucru pe care îl solicită toate specialităţile, pentru că acesta este principalul motiv care ne îngreunează foarte mult activitatea în momentul de faţă. De asemenea, sunt o serie de probleme de tip legislativ care trebuie rezolvate. Din moment ce Legea 95 spune că toţi pacienţii sunt asiguraţi, atunci toţi ar trebui să beneficeze de asigurare. Sub ce formă, e treaba statului. O altă problemă este finanţarea, iar creşterea punctului per capita cu cinci bani înseamnă o creştere a venitului cabinetului, nu a medicului, cu maxim 20 lei pe lună, ceea ce este foarte puţin. Noi ne-am alăturat medicilor de specialitate, nefiind salariaţi, nu putem face grevă în adevăratul sens şi facem o grevă de simpatie faţă de problemele pe care le au şi ceilalţi medici”, a declarat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și