Această creştere galopantă este datorată faptului că banca centrala a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa este nejustificată. Printre problemele ce reies din această situaţie este cea a persoanelor care s-au împrumutat în această monedă. Dacă francul elveţian valora acum câţiva ani chiar mai puţin de 2 lei, creşterea acestuia a însemnat creşterea ratelor lunare. În România sunt circa 150.000 de persoane cu credite ipotecare în franci, dintre care, cu aproximaţie, mai mult de 3000 în judeţul Maramureş.

„Ne-au păcalit că e cea mai stabila monedă”

„Acum e nebunie. Şi eu când am auzit am zis că nici nu vreau să mă gândesc. Am auzit ieri, ne-a sunat un prieten şi a zis că a crescut. Nu mă mai enervez că asta e, ce pot să fac? Am înţeles că au ieşit oameni în strada să protesteze. Noi am făcut creditul în 2007, când francul era 2 lei şi acum e mai mult decât dublu. Am auzit că s-au făcut multe împrumuturi din astea. Chiar când am făcut creditul plăteam 1400 lei pe lună şi era un credit pe zece ani. După ce a început criza şi ne-au şi redus salariile, noi fiind amândoi bugetari, am făcut cerere să ne întrerupă un an jumate. După aceea am făcut iar o altă cerere, să prelungim pe 15 ani, să ne scadă rata. Iar acum cam 200 şi ceva creşte rata la cursul ăsta. Sper să se revolte lumea, să plătim la cursul la care am luat, aşa ar fi corect. Nu trebuia să facem creditul ăsta dar ne-au păcalit că e cea mai stabila monedă”, a declarat Simona V.

„Eu am dat banca în judecată. Suntem în proces, am dat la process comun, pentru comisioane abuzive. E comision ascuns, comision de risc. Şi din moment ce tu ai girat cu ceva, nu e logic. Eu am plătit la început 700 şi ceva de lei şi acuma plătesc aproape 1200 lei. Acuma că a crescut iar, probabil o să ajungă rata la 1400, 1500 lei. Eu prefer să le las apartamentul şi să plătesc o chirie. Nu se justifică, nu am de unde să plătesc atâţia bani. E enorm de mult,” a relatat maramureşeanca P. A.

Această creştere rapidă şi semnificativă a francului elveţian a afectat toată Europa. De exemplu, atât Polonia cât şi Ungaria, numără câteva sute de mii de debitori.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și