Sărbătoarea agrară a începutului de primavară care se desfăşoară anual în a doua duminica a lunii mai este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureş, conservate până în prezent, în a cărui structură se împletesc mai multe elemente de ritualuri agrare . ‘Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl are în centrul atenţiei pe cel dintâi gospodar ieşit la arat.

Sărbătoritul este petrecut cu un alai de feciori care poartă ‘tânjele’ împodobite. Localnicii şi turiştii prezenţi la această sărbătoare sunt încântaţi de costumele tradiţionale specifice zonei, de horile cântate de feciori şi dansurile tinerilor participanţi la sărbătoarea Tânjelei’ se precizează în comunicat. Programele artistice care se desfăşoară pe tot parcursul zilei, mâncărurile tradiţionale şi locul deosebit, reuşesc să adune anual mii de oameni, atât din Maramureş şi restul ţării, cât şi de peste hotare.

Ritualul agrar s-a desfășurat astăzi, duminică, 12 mai, cu începere de la ora 10, de la casa sărbătoritului – Hotea Vasile din Hoteni.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și