Când mergi pe drumurile României, la fiecare pas vezi câte o cruce pe marginea şoselei. Este semn că acolo cineva a murit, cel mai probabil în urma unui accident rutier. Numai anul acesta au fost aproape 3.000 de accidente grave, soldate cu decesul a 980 de persoane și rănirea gravă a altor 2.300.

Potrivit analizelor făcute de Poliție, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave sunt: nerespectarea regimului legal de viteză, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor și nu în ultimul rând, neacordarea priorităţii de trecere.

O altă cauză ar fi utilizarea telefonului mobil la volan. În special pentru citirea şi trimiterea mesajelor text.

Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă: În timpul în care ochii ne sunt către telefon este imposibil să fim atenți la ceea ce se întâmplă în fața mașinii și cu atât mai puțin să putem lua o decizie de evitare a unui accident.

Pe listă se mai adaugă și calitatea proastă a infrastructurii, spun specialiștii în siguranță rutieră.

Cătălin Codescu, preşdinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România: Neconformitățile grave care țin de infrastructura rutieră care au legătură de cauzalitate directă în producerea accidentelor. La noi nu se produc practic cele mai multe accidente rutiere comparativ cu alte state. La noi se produc foarte multe accidente rutiere grave comparativ cu alte state. Și aici ar trebui să lucrăm noi, factorul decisv este drumul.

Cu toate acestea, statisticile arată mai bine decât în ultimii 10 ani.

Cristian Andrieș, comisar-şef, Direcţia Rutieră, IGPR: Comparativ cu perioada similară a anului 2022, anul acesta au fost înregistrate cu 4% mai puţine accidente, cu 9% mai puţine persoane decedate şi cu 5% mai puţine persoane rănite grav. De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.

România însă continuă să fie fruntaşă în Europa la numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere. La nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia cu 18 decese la un milion de locuitori, în timp ce România are 93 de decese la un milion de locuitori.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și