Riscul ca scenariul din Baia Mare ce se derulează în prezent să se replice și în Sighet era unul real și iminent. După îndelungi ședințe și dezbateri care au durat ore în șir și derulate pe două zile, Consiliul local a reușit la limită să găsească o soluție pentru a nu se ajunge în acest blocaj.

Astfel, tariful la salubritate rămâne în sumă de 14 lei / pers lună, la care se adaugă o taxă suplimentară de 5 lei / pers / lună, prin care se recuperează diferența dintre sumele impuse populației din Sighet și contravaloarea prestării serviciilor de către operator. Practic, consilierii locali aveau de ales dintre a impune această taxă suplimentară de 5 lei / lună, sau de a rămâne cu gunoiul în stradă.

Președintele comisiei de buget-finanțe a propus un amendament la proiect, prin care Consiliul local îl mandatează pe primar să recupereze prejudiciul suferit de municipiu (și plătit de către populație) în sumă de aproximativ 2 milioane lei, pe cale amiabilă sau prin instanță de la consiliul județean. Acesta din urmă se face vinovat de această creștere a tarifului la gunoi pentru populație din cauza faptului că de mai bine de 15 ani nu este în stare să finalizeze lucrările la groapa ecologică de gunoi de la Fărcașa, astfel Sighetul (și restul județului) trebuind să transporte gunoiul colectat prin alte județe, la costuri astronomice (Oradea, Arad, Târgu Mureș și acum la Odorheiul Secuiesc).

Practic, municipiul Sighetu Marmației va acționa în judecată consiliul județean pentru a recupera diferența de costuri (dintre cât ar fi costat tona de gunoi dacă era deschisă groapa de la Fărcașa și cât costă aceasta, transportată în alte județe). Din ianuarie, Primăria Sighet va achita pentru fiecare tonă de gunoi colectată, transportată și depozitată la groapa de lângă Odorheiul Secuiesc suma de 702 lei (70 de bani fiecare kg de gunoi aruncat la tomberon).


În cazul în care municipiul Sighet va recupera de la Consiliul județean prejudiciul suferit, în anul 2023 taxa pentru salubritate va scădea pentru populație cu 5 lei / pers / lună.

Proiectul de hotărâre a fost votat de către consilierii sigheteni prezenți la limită, cu zece voturi „pentru” și două abțineri (șase consilieri locali au absentat de la ultima ședință).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și