Pensiunea Pictorilor are pe fiecare numӑr de camerӑ şi o plachetӑ cu numele unui pictor maghiar, care a avut legӑturӑ directӑ cu Hollósy Simon şi Colonia Pictorilor înfiinţatӑ de el, la Baia Mare. În 2016, când s-au aniversat 120 de ani de la deschiderea Coloniei, s-a luat frumoasa iniţiativӑ de a personaliza camerele primitoarei pensiuni cu numele pictorilor formaţi la şcoala lui Hollósy. Eu am stat de curând în camera Károly Ferenczy.

...iar toate acestea sunt legate de luminoasa urmӑ lӑsatӑ pe Pӑmânt de pictorul Hollósy Simon!

Şi acum, puţinӑ punere în temӑ (nu pentru dumneavoastrӑ, doamnӑ, nu pentru dumneavoastrӑ, domnule, nu pentru dumneavoastrӑ, domnişoarӑ) pentru autoritӑţile care administreazӑ orasul nostru multipeticit. Hollósy Simon s-a nӑscut la Sighetu Marmaţiei în 2 februarie 1857. E drept, pe-atunci Sighetul aparţinea de Regatul Ungariei. Nu putem schimba datele istoriei. Dacӑ tot ne lӑudӑm cu Timişoara, primul oraş european cu iluminat public şi spunem cӑ s-a întâmplat asta în România, deşi, s-avem pardon, Temesvár se numea atunci şi aparţinea aceluiaşi Regat al Ungariei, de ce sӑ nu ne lӑudӑm local cu locul de naştere al pictorului Hollósy?

Cât ne mai duceţi cu vorba, stimate domn, stimatӑ doamnӑ? Aţi promis cӑ veți face, şi n-aţi fӑcut...Unde-i strada Hollósy din Sighetu Marmaţiei? De ce la Baia Mare se poate, iar în Sighetul actual, care s-ar ruşina de el însuşi de cum aratӑ dacӑ s-ar privi într-o oglindӑ, nu?

Cu prima ocazie când voi poposi la Pensiunea Pictorilor, poate voi avea posibilitatea sӑ stau în camera István Réti, sau János Thorma, cofondatori, alӑturi de Hollósy Simon a Coloniei Pictorilor.

În timp ce scriu acest articol, prin oraşul care abia mai rӑsuflӑ de atâta nepӑsare şi neputinţӑ, trece un microbuz care anunţӑ, pentru zilele urmӑtoare, mare circ mare.

Mai era nevoie?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și