Conform studiilor, aproximativ 25% dintre femeile care au născut păstrează cel puțin 5 kilograme în plus pe perioada următorului an, iar în medie femeile care tocmai au născut păstrează 1 — 2 kilograme, conform lui Kathleen Rasmussen, profesor specialist în nutriția mamei și a copilului de la Universitatea americană Cornell, informează Live Science.

Aceste kilograme în plus nu înseamnă mult în sine, dar dacă femeia rămâne din nou însărcinată sau dacă duce un stil de viață mai puțin sănătos și este expusă la stres, kilogramele se pot aduna și pot avea efecte negative asupra sănătății, crescând riscul apariției unor afecțiuni cronice cum sunt maladiile cardiace sau diabetul. În plus, intrarea într-o nouă perioadă de sarcină în timp ce mămica este deja supraponderală după ultima sarcină poate afecta negativ sănătatea fătului care poate fi hipertensiv sau se poate îmbolnăvi de diabet gestațional.

Experții în domeniu asigură că orice femeie poate reveni la silueta dinainte de sarcină și, mai mult decât atât, acesta trebuie să fie obiectivul fiecărei mămici. "Majoritatea femeilor pierd în mod natural o mare parte din greutatea cumulată în timpul sarcinii fără să facă vreun efort", ne asigură dr. Emily Oken, profesor la Harvard Medical School din Boston. Și, deși este posibil ca o femeie să piardă toate aceste kilograme în plus fără a recurge la niște schimbări majore în viață, schimbarea adusă de un copil are propriile ei provocări, cărora noua mămică trebuie să le răspundă. Femeile "trebuie să învețe să nu renunțe la dieta sănătoasă și la activitățile pe care le făceau înainte de a avea un copil", subliniază dr. Oken.

Kilogramele câștigate în timpul sarcinii

Este natural ca o femeie gravidă să se îngrașe, însă este important ca ea să înțeleagă care este greutatea optimă pentru ea în timpul sarcinii, să înțeleagă de ce organismul acumulează kilograme și ce rol au acestea după ce copilul vine pe lume.

În consecință, cât de mult ar trebui să ia în greutate o femeie gravidă? Conform Institutului de Medicină (IOM — parte a Academiilor Naționale americane de Științe, Inginerie și Medicină), femeile considerate subponderale ar trebui să se îngrașe între 12,7 și 18,1 kilograme. Femeile cu greutatea normală ar trebui să se îngrașe cu 11,3 — 15,9 kilograme, cele supraponderale cu 6,8 — 11,3 kg, iar cele obeze între 5 și 9,1 kilograme. Pentru femeile însărcinate cu gemeni greutatea recomandată este mai mare.

Deși aceste kilograme pot părea mult, în special în cazul femeilor cu greutate normală, ele sunt necesare, reprezentând placenta, mărirea uterului și a sânilor și un volum crescut de sânge și alte fluide în organismul femeii.

Conform IOM, unul dintre motivele principale pentru care femeile ar trebui să fie atente la câte kilograme adună în timpul sarcinii este legat de reducerea riscurilor de sănătate asupra copilului. Prea multe kilograme adunate în timpul sarcinii de către mamă duc la creșterea probabilității de a aduce pe lume un copil cu o greutate mare, ceea ce reprezintă un risc de obezitate sau de sindrom metabolic în perioada copilăriei, conform unui studiu publicat anul trecut în revista Expert Review of Endocrinology & Metabolism. Sindromul metabolic este o combinație de probleme medicale ce include hipertensiunea arterială, circumferința prea mare a taliei și niveluri reduse ale colesterolului bun. De asemenea, pentru mame, prea multe kilograme în plus în timpul sarcinii pot duce la apariția preeclampsiei — o complicație gravă ce poate apărea în timpul sarcinii atunci când o femeie are tensiunea crescută și elimină proteine în exces prin urină — punând în pericol atât mama, cât și fătul.

O femeie gravidă trebuie să evite să se îngrașe în mod egal în cele trei trimestre de sarcină. În primul trimestru o femeie ar trebui să câștige între 0,5 și 2 kilograme, conform IOM. Apoi, în cele două trimestre următoare, medicii susțin că ideal ar fi să câștige câte 0,23 — 0,45 kilograme pe săptămână, în funcție de indicele masei corporale dinainte de graviditate — astfel femeile subponderale și de greutate normală ar trebui să câștige în medie 0,45 kilograme pe săptămână, iar cele supraponderale și obeze mai puțin de 0,27 kilograme în același interval de timp.

Un factor important de care viitoarele mămici trebuie să țină cont este că greutatea câștigată în timpul sarcinii este asociată cu greutatea pierdută după naștere. "Câștigul în greutate din timpul sarcinii reprezintă cel mai bun indice al scăderii în greutate de după sarcină", asigură dr. Jacinda Nicklas, profesor de medicină internă la Școala de Medicină a Universității Colorado.

"Femeile care reușesc să se mențină în aceste limite de kilograme în perioada sarcinii ajung, după naștere, mult mai ușor la greutatea dinainte de sarcină", o completează și dr. Oken.

În pofida riscurilor asociate acumulării prea multor kilograme în timpul sarcinii, între 40% și 60% dintre femei depășesc greutatea recomandată în perioada în care sunt gravide. Pentru a se menține în aceste limite, o femeie însărcinată nu trebuie, sub nicio formă, să "mănânce pentru doi", conform experților. O femeie are nevoie de "aproape zero calorii în plus în dietă în primul trimestru de sarcină (...) Organismul trece prin foarte multe schimbări în primul trimestru de sarcină, însă aceste schimbări nu necesită un supliment caloric în dietă" susține prof. Kathleen Rasmussen. Chiar și așa, o mare parte din kilogramele în plus la femeile însărcinate se adună în primul trimestru.

"A devenit din ce în ce mai clar că excesul în greutate, chiar și la începutul sarcinii, poate indica probleme ulterioare de retenție a kilogramelor în plus și chiar și probleme cardiace, nu doar pentru mamă dar și pentru copil", a explicat și dr. Oken, coordonatoarea unui studiu în acest sens publicat în 2015 în revista The American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Greutatea în exces dobândită în primul trimestru al sarcinii este reprezentată în primul rând de grăsime, și nu de greutatea fetusului, a placentei sau a fluidelor suplimentare din organismul mamei.

"Poate fi o provocare pentru o femeie să nu se îngrașe prea repede în timpul primului trimestru", conform dr. Oken care precizează că de foarte multe ori femeile care trec prin stări de oboseală asociate sarcinii pot apela la mâncare pentru a depăși aceste probleme. În alte cazuri o femeie se poate gândi că odată ce a rămas gravidă oricum se va îngrășa, așa că nu mai este foarte atentă la ce mănâncă.

Pentru păstrarea greutății optime, Oken recomandă alimentele cu densitate mare în nutrienți — fructe, lactate și nuci — și în special evitarea alimentelor cu prea multe calorii "goale". De asemenea, viitoarele mămici ar trebui să evite băuturile cu conținut ridicat în zahăr, fiind de preferat consumul de apă.

Chiar dacă o viitoare mămică a luat prea mult în greutate în timpul primului trimestru, nu trebuie să se simtă descurajată pentru că fiecare organism acumulează kilograme în mod diferit. Nu este vorba de o știință exactă, ci de niște linii generale de ghidare. Aceste mămici pot încerca să-și limiteze îngrășarea pe perioada celorlalte două trimestre.

După naștere, ultimul lucru la care se gândește de obicei o mămică este să treacă la regim pentru a slăbi. Iar conform lui Cheryl Lovelady, profesor de nutriție la Universitatea Carolina de Nord din Greensboro, acest lucru nu este ceva rău. "Le spun mămicilor ca în prima lună de după naștere să nu-și facă griji cu privire la greutate", a precizat ea, adăugând că oricum se pierd kilograme prin simplul fapt al nașterii — greutatea copilului, a placentei și a lichidului amniotic.

Femeile ar trebui să piardă toată greutatea în exces asociată sarcinii până în 6 luni după naștere. "Noi recomandăm o pierdere în greutate de aproximativ 0,45 kilograme pe săptămână", a precizat Prof. Lovelady pentru Live Science.

Nu toți experții sunt însă de acord că o femeie care a născut ar trebui să revină la greutatea ei normală după 6 luni de la naștere, însă intervalul maxim admis nu depășește 1 an. De asemenea, conform medicilor, este foarte important ca o femeie să revină la greutatea ei normală înainte de a rămâne din nou însărcinată.

Dieta și activitățile fizice

Cu excepția alăptatului, pierderea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii nu este cu nimic diferită de orice proces de slăbire. "Atât nutriția cât și activitățile fizice joacă roluri importante în procesul de slăbire pentru toată lumea, iar femeile care vin după sarcină nu fac excepție", asigură Paige van der Pligt, cercetător la Centrul pentru Activități Fizice și Cercetări Nutriționale de la Universitatea australiană Deakin.

Într-o analiză a principalelor studii în domeniu pe care a publicat-o în 2013, în revista Obesity Reviews, Paige van der Pligt ajungea la concluzia că "per total, programele de slăbit care îmbină o nutriție corectă cu activități fizice sunt mai eficiente decât cele care se bazează doar pe alimentație sau doar pe sport".

O altă analiză publicată tot în 2013 în Cochrane Database of Systematic Reviews ajungea la concluzii similare. Această analiză a fost realizată pe baza datelor adunate în 14 studii iar autorii subliniau faptul că "dieta combinată cu exercițiile fizice contribuie la pierderea greutății suplimentare la femeile care tocmai au născut".

Van der Pligt a pus în evidență faptul că "dietă și sport" nu înseamnă diete extreme sau pregătirea pentru maraton. Schimbările mici, care devin constante de-a lungul timpului, au rezultatele dorite. Spre exemplu, în cadrul unui studiu realizat pe 450 de mămici supraponderale sau obeze, limitarea consumului de junk food și trecerea la un stil de viață mai puțin sedentar au avut rezultate excelente în ceea ce privește pierderea excesului de kilograme de după naștere. În general, conform experților, după naștere, o mămică poate urma orice dietă sănătoasă (cum ar fi dieta mediteraneeană etc) pentru a scăpa de kilogramele în plus, iar ca activitate fizică experții încurajează plimbările pe jos. O plimbare de 45 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, poate oferi rezultate foarte bune atunci când este asociată cu o dietă sănătoasă, contribuind la menținerea siluetei după pierderea kilogramelor în plus. Un astfel de program poate începe la aproximativ 4 săptămâni după naștere, cu sfatul medicului.

Alăptarea copilului

Alăptarea, pe lângă numeroasele beneficii pe care le are pentru copil, le ajută și pe mame să piardă în greutate. Dacă o dietă sănătoasă și activitățile fizice ajută pe oricine să slăbească sau să-și mențină silueta, proaspetele mămici au un avantaj doar al lor: alăptarea.

Spre exemplu, într-un studiu coordonat de prof. Kathleen Rasmussen și publicat în 2008 în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii ajungeau la concluzia că "alăptarea poate avea o contribuție semnificativă" în cazul multor femei.

Este evident că există o serie de factori care trebuie luați în considerare, printre care se numără și cât de intens este acest proces și cât de îndelungată este alăptarea, conform lui Rasmussen, care precizează însă că, în general, cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât acest lucru va avea un efect mai mare asupra pierderii în greutate. Prin alăptare se ard calorii — organismul are nevoie de energie suplimentară pentru a produce lapte. Astfel, necesarul de calorii pentru femeile care alăptează este mai mare decât pentru cele care nu alăptează. Femeile care își hrănesc pruncii la sân ard cu peste 500 de calorii pe zi mai mult decât cele care nu alăptează, a explicat și dr. Lovelady care a adăugat că, în general, femeilor care alăptează li se recomandă un supliment caloric zilnic de 330 de calorii, iar diferența până la 500 de calorii contribuie la pierderea kilogramelor în plus.

La rândul său, Rasmussen a precizat că o parte din acest cost caloric va fi asigurat de organism din rezervele proprii de grăsime și, astfel, pentru femeile care duc o viață cât de cât activă și nu s-au îngrășat peste măsură în timpul sarcinii, alăptatul le ajută să revină la greutatea de dinainte de a rămâne gravide.

"Trebuie să înțelegem că aici este vorba de două persoane: mama și copilul. Astfel, abordarea optimă pentru amândoi este ca în primul rând mama să alăpteze. În acest fel copilul primește cea mai bună nutriție posibilă, iar mama, dacă nu mănâncă mai mult decât are nevoie, va slăbi. Dacă o femeie vrea să slăbească mai mult de atât, atunci va trebui să urmeze o dietă sau să facă exerciții fizice, sau să le facă pe amândouă", a adăugat prof. Rasmussen.

Nu toți cercetătorii în domeniu sunt însă de acord cu această concluzie, pozițiile variind de la faptul că alăptatul are o contribuție importantă în pierderea kilogramelor în plus de către mămici și până la o influență mică sau nicio influență.

"Această relație a fost evaluată în mai multe studii și încă nu dispunem de un răspuns clar" susține dr. Jacinda Nicklas. Există însă o majoritate a studiilor care indică faptul că alăptarea ajută, a adăugat ea.

Paige van der Pligt este de acord cu acest lucru. Deși multe femei pierd în greutate în perioada în care alăptează, sunt studii care au ajuns la concluzia că influența exercitată de hrănirea copilului la sân este un factor minor pentru ritmul în care o femeie slăbește după ce a născut.

"Nu putem susține că doar prin procesul de alăptare o femeie slăbește", a susținut van der Pligt. Până la urmă, importantă este promovarea comportamentelor dezirabile pentru noile mămici, pornind de la un stil de viață sănătos, iar alăptarea face parte dintr-un stil de viață sănătos care ajută și la revenirea la o greutate normală după naștere, a completat ea.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și